Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuttuuko lakko liikennekaaokseksi maanantaina? Näin rajusti bussit, laivat ja lentokoneet kärsisivät

Postin lakkokriisi syvenee entisestään, kun muut toimialat mahdollisesti ryhtyvät tukilakkoon PAU:n tueksi. Tukilakot voivat vaikuttaa busseihin, laivoihin ja lentoihin.

Monia pääkaupunkiseutulaisia varmasti kiinnostaa, mitkä bussiyhteydet ajavat ja mitkä eivät, kuinka moni jää ajamatta? Ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva HSL:stä kertoo puhelimessa, että heillä ei ole näihin vielä mitään vastauksia.

– Emme oikeastaan saa siitä tietoa ennen maanantaita, kunnes näemme, kuinka paljon kuljettajia tulee liikennöitsijöille töihin tai on tulematta, Uusi-Rauva kertoo.

HSL on arvioinut, kuinka moni kuljettaja voisi jäädä tulematta maanantaina töihin, mutta Uusi-Rauvan mukaan haarukka on iso.

– Kehotamme ihmisiä käyttämään raideliikennettä ja muita kulkutapoja, jos mahdollista.

Mikäli työt sen sallivat, maanantaina kannattaa pitää etäpäivä. Koska henkilöautoja ja takseja on todennäköisesti liikkeellä tavallista enemmän, autoilua Helsingin keskusta-alueella kannattaa välttää, HSL ohjeistaa.

– Meillä on kokemuksia lakoista on eri kulkumuodoissa, mutta ainahan nämä ovat ainutlaatuisia tapauksia, Uusi-Rauva toteaa.

Lähijunat, metro ja raitiovaunut liikennöivät tämän hetkisen tiedon mukaan maanantaina normaalisti.

Ilmailualan Unioni IAU on antanut ennakkoilmoituksen tukilakosta. Finavia tiedottaa verkkosivuillaan, että suunniteltu lakko vaikuttaisi mahdollisesti vielä tiistainkin lentoliikenteeseen.

– Finavia tekee omalta osaltaan parhaansa, jotta lentomatkustaminen olisi mahdollisimman sujuvaa myös tukilakkojen aikana. Selvitämme parhaillaan, millaisia vaikutuksia tukilakoilla mahdollisesti olisi eri lentoliikennettä palvelevissa toiminnoissa, Finavia tiedottaa sivuillaan.

Finnair ilmoittaa sivuillaan, että tukitoimet vaikuttaisivat merkittävästi maa- ja catering-palveluihin sekä asiakaspalveluun Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lakon voi halutessaan välttää siirtämällä lentoaan, jos se on mahdollista ja muilla lennoilla on tilaa.

Myös laivayhtiöt Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line varautuvat postin tukilakkoihin maanantaina. Tallink Siljan sivuilla esimerkiksi kerrotaan, että tukilakko vaikuttaisivat heidän laivoihinsa siten, että Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantaina illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina aamulla.

– Matkustajien ei tarvitse toistaiseksi ryhtyä toimenpiteisiin lakkoon liittyen. Toivomme ja uskomme, että sopu löytyisi ennen ilmoitettujen toimenpiteiden alkamista, Tallink Siljan sivuilla tiedotetaan.

Postin työnantajan ja työntekijöiden välinen sopu ei kuitenkaan näytä vielä todennäköiseltä. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi eilen torstaina STT:lle, että PAU ja Palta eivät sovittele työriitaa hänen johdollaan, ennen kuin 700 pakettilajittelijan kiista on ratkennut.

Torstaina ministeri Sirpa Paatero ilmoitti, että Postin ja PAU:n pyynnöstä työsopimusneuvotteluihin on nimetty neljä selvityshenkilöä, jotka ovat kokeneita työmarkkinaihmisiä.

Selvitystyöryhmän muodostavat Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin