Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä syystä Turku vuokraa Turun Toriparkki Oy:ltä tiloja – "Ei mitään tekemistä varsinaisen pysäköintilaitoksen kanssa"

Toriparkkikeskustelu roihahti jälleen liekkeihin, kun Turun kaupunginhallitus alkoi maanantaina käsitellä uudelleen neuvoteltua vuokrasopimusta.

Kaupunginhallitus pani asian vielä pöydälle.

Turun kaupunki on vuokraamassa Turun Toriparkki Oy:ltä 1 350 neliömetriä maanalaisia tiloja. Tiloihin sijoitetaan toripaviljonkien ja toritoimintojen sosiaali-, wc-, varasto- ja tekniset tilat.

Tilojen vuokra muodostuu pääomavuokrasta ja ylläpitovuokrasta.

Pääomavuokra on 6,7 prosenttia tilojen toteutuskustannuksista, joiden tavoite on 3,375 miljoonaa euroa ja katto on 3,712 miljoonaa euroa. Pääomavuokra on siten enimmillään 249 000 euroa vuodessa.

Ylläpitovuokra vastaa tilojen todellisia ylläpitokustannuksia.

Kysymyksiä on herättänyt ensinnäkin se, tarvitaanko tiloja todella 1 350 neliömetrin verran.

Uudelleen neuvotellussa vuokrasopimuksessa neliöitä on vähennetty 1630:sta 1350:een.

Turun apulaiskaupunginjohtajan Jarkko Virtasen mukaan määrä perustuu asiantuntijoiden arvioon.

– Kysymys on ihan siitä, millä tavalla torin toiminnallisuutta halutaan kehittää. Kauppatorin toiminnoista ja niiden suunnittelusta vastaavat kaupungin omat asiantuntijat ovat esittäneet, kuinka paljon torin ja toripaviljonkien toiminnot tarvitsevat tilaa.

Toiseksi kritiikkiä on nostanut se, onko 6,7 prosentin tuottovaatimus pääomalle kohtuullinen.

Virtasen mukaan vaatimus on kohtuullinen.

– Tuottovaatimus perustuu sijaintiin, käyttötarkoitukseen, sopimuksen pituuteen ja kiinteistömarkkinoiden tilanteeseen. Tällä hetkellä 6,7:ää prosenttia voidaan pitää kohtuullisena, kun tuottovaatimus lasketaan todellisten toteutuneiden rakennuskustannusten perusteella ja tilat on mahdollista lunastaa kaupungille heti omistajanvaihdoksen yhteydessä tai viimeistään 10 vuoden kuluttua, Virtanen sanoo.

Virtanen huomauttaa, ettei maanalaisten tilojen vuokra jää yksin kaupungin maksettavaksi, sillä kaupunki vuokraa toripaviljongit ja niihin liittyvät maanalaiset tilat edelleen yrittäjille.

– Nämä ovat enimmäkseen läpikulkueriä, Virtanen kommentoi maanalaisten tilojen vuokraa.

Moni turkulainen pelkää, että toriparkki kaatuu lopulta jollakin tapaa turkulaisten syliin.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen mukaan huoli on aiheeton.

– Näillä maanalaisilla tiloilla ei ole mitään tekemistä varsinaisen pysäköintilaitoksen kanssa. Ainoa yhtymäkohta on se, että ne toteutetaan samanaikaisesti ja Turun Toriparkki Oy omistaa vuokrattavat tilat. Torin toiminnot ja paviljongit tarvitsevat joka tapauksessa tekniset tilat.