Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulainen pariskunta on ollut naimisissa jopa 74 vuotta – kaksikko paljastaa salaisuuden pitkään rakkaustarinaan

Turkulaiset Aarno Virtanen ja Airi Virtanen ovat olleet naimisissa melkein 74 vuotta. Vuosipäivää vietetään 22. joulukuuta.

Pariskunnan pitkä taival alkoi, kun he tapasivat toisensa Airin työskennellessä myyjänä Tarmolan kaupassa Vasaramäessä. Aarno oli apulaisena toimittamassa tavaraa kauppaan. Myöhemmin hän työskenteli autonkuljettajana.

He seurustelivat vajaan vuoden. Molemmat tahtoivat kovasti naimisiin.Kun Airi täytti 18 vuotta, ja isältä oli saatu lupa, kirkonkellot soivat.

Pari vihittiin Tuomiokirkossa 1945. Vaikka sodan takia kärsittiin pula-ajasta, häihin onnistuttiin silti hankkimaan pullat, kukat ja häämekko. Häävastaanotto pidettiin Turun Urheiluliiton kerholla.

– Kielon jäähyväiset oli häävalssimme, ja sitä opettelimme Aarnon kotona. En meinannut millään saada Aarnoa oppimaan, muistelee Airi valssiharjoituksia naureskellen.

Miten pari on pysynyt niin pitkään yhdessä? Airi avaa kaksikon salaisuuden pitkään avioliittoon.

– Meillä on ollut sellainen periaate Aarnon kanssa, että nukkumaan ei mennä, jos asioita ei ole selvitetty, ja jos on tehnyt pahasti, silloin pyydetään aina anteeksi. Sitä me teemme edelleen, hän sanoo.

Airi ja Aarno pitivät myös iltaisin ”pikkuparlamenttia”, jolloin keskusteltiin kuluneen päivän tapahtumista ennen kuin mentiin yhdessä nukkumaan.

Pari sai kolme lasta: Arja, Iris ja Kari-Jukka. Aarnolle muodostui hauskaksi perinteeksi hakea Airi ja lapsi Heidekeniltä, entiseltä synnytyslaitokselta, kuorma-auton kanssa.

– Oli niin suuri lasti, että piti kuorma-autolla hakea, hän naureskelee.

Airi oli kotona, kun lapset olivat pieniä, mutta sitten hän palasi töihin lihamyyjäksi Wiklundille. Aarno teki paljon kuskin ja autokorjaajan töitä. Häntä pyydettiin myös Nummen kouluun opettamaan veistotyötä, koska hän oli taitava käsitöissä, mutta autot kiinnostivat vielä enemmän, joten hän kieltäytyi.

Perhe muutti monesti Turun sisällä, kunnes hankkitalon Liedosta.

Airi oli perheen pää, koska määräsi kodin asioista. Puolestaan Aarno määräsi, kun kyse oli perheen kuorma-autosta, mutta muuten muissa asioissa hän myötäili Airia.

Kaksikko asuipitkään kodissaan Liedossa, mutta syyskuun puolivälissä Aarno joutui sairaalaan, jolloin hoitopaikkahakemus piti lähettää.

Sopiva hoitopaikka, jonne molemmat pääsivät, löytyi Mehiläisen Hoivakoti Villa Aurorasta seitsemän viikon kuluttua. Uusi koti vaatii totuttelua, mutta yhdessä se on helpompaa.