Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomainen: Telian perimä 50 euron sakkomaksu laiton

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom katsoo, että puhelinoperaattori Telian numerosiirtoasiakkailta perimä 50 euron sakkomaksu on laiton.

Traficom muistuttaa, että operaattori ei saa periä matkaviestinliittymästä mitään maksuja ennen kuin liittymä on asiakkaan käytössä.

Telia otti vuoden alusta käyttöön 50 euron "irtisanomismaksun", joka peritään asiakkaalta, jos tämä peruuttaa määräaikaiseen puhelinliittymäsopimukseen perustuvan numeronsiirron ennen sen toteutumista.

Traficomin mukaan Telian sopimuksissaan käyttämä ehto on kuluttajan kannalta kohtuuton.

Telia on ilmoittanut luopuvansa toistaiseksi maksusta.

Traficomin mukaan sakkomaksu vaikeutti mahdollisuutta kilpailuttaa ja vaihtaa matkapuhelinliittymää sekä esti matkaviestinpalveluiden kilpailua.

– Kuluttaja voi halutessaan siirtää puhelinnumeronsa toiselle operaattorille myös kesken määräaikaisen sopimuskauden. Operaattori voi näissä tapauksissa veloittaa määräaikaiseen sopimukseen perustuvia maksuja sopimuskauden loppuun asti. Telian toimintamallissa 50 euron peruutusmaksu peritään kuitenkin asiakkaalta ennen kuin liittymä on tosiasiallisesti tilaajan käytössä. Maksun periminen poikkeaa toimialan vakiintuneesta käytännöstä, Traficom toteaa tiedotteessa.