Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MT: Ministeriön opas neuvoo kuntia tienaamaan lunastuksella – "Pöyristyttävä"

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvostelee suorasanaisesti ympäristöministeriön, Kuntaliiton ja kuuden kaupungin yhteistä julkaisua, jossa rohkaistaan kuntia käyttämään maanhankinnassa lunastusoikeutta.

– Opas on suorastaan pöyristyttävä, sillä poljetaan maanomistajan oikeudet suohon, Marttila sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle

Maapoliittiset toimintatavat ja kuntatalous – tietoa kuntapäättäjille -opas on tehty jo 2009, mutta se löytyy edelleen Kuntaliiton sivuilta.

Kuntapäättäjille tarkoitetussa oppaassa todetaan, että onnistuneessa maanhankinnassa kunta hyödyntää ensisijaisesti vapaaehtoisia keinoja.

Toisaalta opas luettelee esimerkkejä siitä, miten eri kunnat ovat säästäneet miljoonia euroja hankkimalla niin sanottua raakamaata lunastuksen avulla.

Esimerkkinä mainitaan Järvenpään Lepolan asuinalue, joka maksoi kunnalle 0,9 miljoonaa euroa lunastuksessa. Tonttien myyntituloina Järvenpää tienasi nettona 14 miljoonaa. Vapaaehtoisin hankintakeinoin voitto olisi ollut 7 miljoonaa pienempi.

Järvenpään esimerkki on nyt toistumassa Vantaalla, jossa korkein hallinto-oikeus KHO vahvisti äskettäin kaupungin oikeuden lunastaa Saraksen sukutilan maat perikunnalta.

Suvun edustaja on arvioinut, että kaupunki tekee moninkertaisen voiton toimillaan.

MTK:n Marttila arvostelee MT:ssä rankasti lakia, joka sallii lunastukset pakolla. Hän katsoo, että kaupungit saavat käyttää halpaa yksityismaiden lunastusta ansaintatarkoituksessa vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja.

Lunastaminen on kova keino ja sen pitäisi olla periaatteessa viimekätinen tapa maanhankintaan. Lunastusta perustellaan sillä, että kunnat voivat hankkia yhteiskuntasuunnittelullisesti tärkeitä maita. Tämä on parhaiten perustelua etenkin teiden ja muiden väylien rakentamisessa.

Ministeriön oppaassa luetellaan parikymmentä muutakin kuntaa, jotka ovat käyttäneet lunastusmenettelyä. Näitä ovat muun muassa Tampere, Pirkkala, Ylöjärvi, Raisio, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä ja Sipoo.

Joskus lunastuksen uhka voi toimia myös keinona jouduttaa maakauppoja, opas neuvoo.

– Espoon vuoden 2006 asuntomessualue (Kauklahdessa) saatiin hankittua vapaaehtoisin kaupoin messujen toteuttamisen vaatimassa aikataulussa sen johdosta, että kaupunki päätti hakea lunastusta alueen saamiseksi suunniteltuun käyttöön.