Postin johtaja hämmästyi neuvottelujen kariutumista – "Paketinlajittelijoiden siirrolla on valtion tuki"

Kuluttajat pitävät ilmaista palautusoikeutta oleellisena verkkokauppaostoksilla. Palautusten pakettiralli kuormittaa kuitenkin myös ympäristöä. Tiina Hautamaki

Mikko Välimaa

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto hämmästelee työntekijäliitto PAU:n päätöstä hylätä valtakunnansovittelijan tiistaina tekemä sovintoehdotus Postin tes-riidassa.

Riidassa työnantajapuolta edustavan Paltan mukaan PAU on koplannut kiistaan asioita, kuten 700 pakettilajittelijan palauttamisen PAU:n tes-sopimuksen piiriin

Postin johtajan Turkka Kuusiston mukaan noin 700 paketinlajittelijan sopimukset eivät Paltan neuvoteltavissa, sillä se voi käydä neuvotteluja vain omien jäsentensä puolesta.

Postin pakettilajittelijat siirrettiin 1. marraskuuta työehtosopimukseen, jossa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työntekijöitä Teollisuusliitto.

Osapuolet sopivat aiemmin pakettilajittelijoiden työehdoista ja siitä, että palkat säilyvät ennallaan tammikuun 2022 loppuun.

Kuusisto huomauttaa, että tes-sopimuksen siirrolle on saatu valtion omistajaohjauksen tuki.

PAU on aiemmin arvostellut tes-siirtoa työehtoshoppailuksi.

– Pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella. Paltan ja PAU:n neuvotteluiden ja sovun jarruttaminen tämän yksittäisen ja jo päätetyn asian takia on kohtuutonta, kommentoi Kuusisto tiistaina, kun sovintoesitys oli kariutunut.

– Olemme taanneet (paketinlajittelijoiden) palkat henkilökohtaisella tasolla yli kahdeksi vuodeksi. Olen vakuuttunut, että uusi palkkamallimme turvaa palkat myös tuon yli kahden vuoden siirtymäkauden jälkeen. Työntekijöillä on mahdollisuus tienata myös nykyistä enemmän, Kuusisto kommentoi tiedotteessa.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi, etteivät työntekijät saaneet mitään mahdollisuuksia hyväksyä ehdotettua sopimusta, niin paljon heikennyksiä esitys sisälsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu