Nouseeko Föli kuopasta? – Matkamäärät ovat lisääntyneet vuoden takaisesta, Föli-pomo kertoo uudistuksista

Sirpa Korte. Pasi Leino

Teemu Nurmi

Turun kaupunginvaltuutettu Mika Maaskola (sd.) kertoi maanantaina valtuuston kokouksessa pitämässään puheenvuorossa, että Turun seudun joukkoliikenne Föli kasvatti matkamääräänsä 3 prosenttia lokakuussa 2019.

Uutinen on iloinen verrattuna lukuihin, joita Föli on joutunut julkistamaan viimeisen vuoden ajan. Fölin matkamäärät ovat olleet laskussa siitä saakka, kun toriparkkityömaa käynnistyi ja Turun ydinkeskustan liikenteen poikkeusjärjestelyt tulivat voimaan 24.9.2018.

JoukkoliikennejohtajaSirpa Korte täsmentää kasvun: se on lokakuussa 3,5 prosenttia ja syyskuussakin 2,3 prosenttia. Kasvua on tapahtunut verrattuna vuoden 2018 lokakuuhun ja syyskuuhun.

– Olemme Fölissä tietysti onnellisia tästä, koska vuoden verran on ollut pelkkää pudotusta luvuissa, Korte sanoo.

Hän muistuttaa, että kuukausi tai kaksi on liian lyhyt aika vetää johtopäätöksiä käyrän pysyvästä kääntymisestä ylöspäin eikä Föli analysoi kuukausittain, millä linjoilla kasvua on tapahtunut, mutta Korte haluaa tietysti nähdä tulevaisuuden valoisana.

Tammi-lokakuussa 2019 on joka tapauksessa tullut matkamäärien laskua 2 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2018. Kesä ja syksy paransivat lukemaa, sillä tammi-huhtikuussa 2019 Föli-matkoja tehtiin 3,7 prosenttia vähemmän kuin samalla jaksolla edellisenä vuonna.

Matkamäärien putoaminen aiheutti lipputulovajeen eikä Föli pysy budjetissaan. Turun kaupunginvaltuuston maanantainen päätös vähentää Fölin tulovaatimuksesta 2 miljoonaa, mikä takaa sen, että Fölin ei tarvitse tehdä jättikarsintoja.

Föli toteutti viime vuonna Turun kaupunginhallituksen päätöksellä kertalippualetempauksen. Viitenä joulukuun 2018 lauantaina aikuiset sattoivat matkustaa Fölin reiteillä lasten lipun eli 1,50 euron hinnalla. Ale oli eräänlainen vastine kaupunginhallituksen aiemmalle päätökselle pysäköinnin osittaisesta maksuttomuudesta joulukuussa Turun ydinkeskustassa.

Sirpa Korte kertoo, että kokeilu ei ollut onnistunut eikä sellaista tule tänä vuonna.

Fölillä on käynnissä lukuisia palvelu-uudistuksia. Yksi niistä on pankki- tai luottokortilla tapahtuvan lähimaksun käyttöönotto. Föli kertoi aikoinaan lähimaksumahdollisuuden toteutuvan vielä tänä syksynä, mutta asia siirtyy ensi vuoden puolelle, ehkä tammi-helmikuulle.

– Olemme yhä sertifiointijonossa, Korte perustelee ja muistuttaa, että joka tapauksessa Turku ottaa ensimmäisenä suomalaiskaupunkina käyttöön lähimaksun kaupunkijoukkoliikenteessä.

Toinen ainutlaatuisuus maassamme on juuri valmistunut työmatkaportaali, jonka kautta suurenkin yrityksen on helppo ottaa käyttöön työmatkaetupalvelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää