Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nouseeko Föli kuopasta? – Matkamäärät ovat lisääntyneet vuoden takaisesta, Föli-pomo kertoo uudistuksista

Turun kaupunginvaltuutettu Mika Maaskola (sd.) kertoi maanantaina valtuuston kokouksessa pitämässään puheenvuorossa, että Turun seudun joukkoliikenne Föli kasvatti matkamääräänsä 3 prosenttia lokakuussa 2019.

Uutinen on iloinen verrattuna lukuihin, joita Föli on joutunut julkistamaan viimeisen vuoden ajan. Fölin matkamäärät ovat olleet laskussa siitä saakka, kun toriparkkityömaa käynnistyi ja Turun ydinkeskustan liikenteen poikkeusjärjestelyt tulivat voimaan 24.9.2018.

JoukkoliikennejohtajaSirpa Korte täsmentää kasvun: se on lokakuussa 3,5 prosenttia ja syyskuussakin 2,3 prosenttia. Kasvua on tapahtunut verrattuna vuoden 2018 lokakuuhun ja syyskuuhun.

– Olemme Fölissä tietysti onnellisia tästä, koska vuoden verran on ollut pelkkää pudotusta luvuissa, Korte sanoo.

Hän muistuttaa, että kuukausi tai kaksi on liian lyhyt aika vetää johtopäätöksiä käyrän pysyvästä kääntymisestä ylöspäin eikä Föli analysoi kuukausittain, millä linjoilla kasvua on tapahtunut, mutta Korte haluaa tietysti nähdä tulevaisuuden valoisana.

Tammi-lokakuussa 2019 on joka tapauksessa tullut matkamäärien laskua 2 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2018. Kesä ja syksy paransivat lukemaa, sillä tammi-huhtikuussa 2019 Föli-matkoja tehtiin 3,7 prosenttia vähemmän kuin samalla jaksolla edellisenä vuonna.

Matkamäärien putoaminen aiheutti lipputulovajeen eikä Föli pysy budjetissaan. Turun kaupunginvaltuuston maanantainen päätös vähentää Fölin tulovaatimuksesta 2 miljoonaa, mikä takaa sen, että Fölin ei tarvitse tehdä jättikarsintoja.

Föli toteutti viime vuonna Turun kaupunginhallituksen päätöksellä kertalippualetempauksen. Viitenä joulukuun 2018 lauantaina aikuiset sattoivat matkustaa Fölin reiteillä lasten lipun eli 1,50 euron hinnalla. Ale oli eräänlainen vastine kaupunginhallituksen aiemmalle päätökselle pysäköinnin osittaisesta maksuttomuudesta joulukuussa Turun ydinkeskustassa.

Sirpa Korte kertoo, että kokeilu ei ollut onnistunut eikä sellaista tule tänä vuonna.

Fölillä on käynnissä lukuisia palvelu-uudistuksia. Yksi niistä on pankki- tai luottokortilla tapahtuvan lähimaksun käyttöönotto. Föli kertoi aikoinaan lähimaksumahdollisuuden toteutuvan vielä tänä syksynä, mutta asia siirtyy ensi vuoden puolelle, ehkä tammi-helmikuulle.

– Olemme yhä sertifiointijonossa, Korte perustelee ja muistuttaa, että joka tapauksessa Turku ottaa ensimmäisenä suomalaiskaupunkina käyttöön lähimaksun kaupunkijoukkoliikenteessä.

Toinen ainutlaatuisuus maassamme on juuri valmistunut työmatkaportaali, jonka kautta suurenkin yrityksen on helppo ottaa käyttöön työmatkaetupalvelu.