Nämä huuhkajat toivat Suomelle iloa jo 1941 – katosivat sodan melskeeseen

Huuhkajat Molo ja Tiltu Ässärykmentin komentajan everstiluutnantti Eero "Eevertti" Laaksosen seurassa 21.7.1941. Kuva on alun perin SA-kuva numero 27020. SA-kuva

Mikko Välimaa

Jalkapallon A-maajoukkue Huuhkajat vei Suomen riemukkaasti ensi kesänä pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

Historiallinen saavutus läikähdytti lämpimästi myös Helsingin Uutisten lukijaa Markku Talviota, joka samalla muisti, että huuhkajat ovat tuoneet iloa Suomelle ennenkin.

Talvio kertoo olleensa viime kesänä matkalla Venäjällä Laatokan Lahdenpohjassa, jossa hän törmäsi Huuhkanmäen sotahistoriallisessa museossa valokuvaan suomalaisesta upseerista kahden huuhkajanpoikasen seurassa.

Kuva on jatkosodan kesältä 1941 ja siinä pääosin helsinkiläisistä sotilaista kootun Ässärykmentin JR:n 26 komentaja everstiluutnantti Eero ”Eevertti” Laaksonen poseeraa kahden linnunpojan kanssa.

– Laaksonen määräsi sotilaiden maastosta löytämät, aluksi kotkanpoikasiksi arvioidut huuhkajat rykmentin virallisiksi maskoteiksi, Talvio kertoo.

Linnut nimettiin Moloksi ja Tiltuksi. Nimitykset juonsivat Neuvostoliiton silloisen ulkoministerin Vjatšeslav Molotovin sekä sotapropagandaa radiossa lukeneen Aino Lyydia Kallion eli "Moskovan Tiltun" nimistä.

Tiltun ja Molon edesottamuksista on kerrottu aiemmin Sotaveteraaniliiton verkkosivuilla. Sivuston mukaan rykmentin sotilaat mieltyivät maskotteihin niin, että alkoivat tuoda niille ruuaksi käärmeitä.

– Orvoksi jääneistä huuhkajanpoikasta tuli rykmentin komentajan, everstiluutnantti Laaksosen lemmikkejä, joille hänen nähtiin usein puhelevan. Pian niistä tuli koko rykmentin maskotteja, joiden muonitukseen pojat ampuivat komentajansa määräyksestä varpusia, variksia ja harakoita, sivusto kertoo.

Tiltun ja Molon kohtalona oli kuolla venäläisten hyökkäyksen sytytettyä 18. lokakuuta 1941 tuleen huoltoauton, jossa lintuja kuljetettiin.

– Maskotit menehtyivät myöhemmin sodan ikävissä käänteissä, mutta rauhanomainen kuva Molon ja Tiltun yhteiselosta Eevertin kanssa pitää yllä huuhkajien mainetta myös osana legendaarista Ässärykmenttiä, Markku Talvio arvioi.

Nykypäivänä kiivaat taistot saadaan käydä onneksi viheriöillä.

– Huuhkajat tekivät hienoa työtä. Jokainen suomalainen saa joukkueen työn tuloksesta jotain mieltä ylentävää itselleen. Kiitos, Huuhkajat, Talvio päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää