Nyt se on tutkittu: Näin eri tavoin kiky vaikutti miesten ja naisten työaikoihin

Kiky ei tehnyt merkittäviä muutoksia etenkään miesten työaikoihin. Kuvituskuva. Sami Lettojärvi

Anniina Virtanen

Kiky-sopimuksen voimaantulon aikaan naisten työaika piteni puolella tunnilla viikossa, kun taas miehillä ei näy muutosta vuosien 2016–2017 välillä, selviää tilastoista. Kiky-sopimus ei siis pidentänyt työaikaa miehillä odotetussa määrin.

Sopimus tehtiin parantamaan kilpailu­kykyä perinteisesti mies­valtaisessa vienti­teollisuudessa. Koko kansan­taloudessa tehtyjä työtunteja on kasvattanut työllisten määrä lisääntyminen, kirjoittaa Pertti Taskinen Tilastokeskuksen Tieto&trendit-artikkelissa.

Kiky-sopimuksen vaikutukset vaihtelevat toimialasta riippuen.

– Toimialoittain säännöllinen työaika kasvoi vuonna 2017 erityisesti koulutuksen sekä terveys- ja sosiaali­palvelujen aloilla, joista varsinkin viimeksi mainittu on nais­valtainen, Taskinen kirjoittaa.

Perinteisesti pitkää työviikkoa tekevissä ammateissa kikyn aiheuttamaa muutosta ei ole havaittavissa. Tällaisia ammatteja on muun muassa johtajat ja prosessi- ja kuljetustyöntekijät.

– Myös palvelu- ja myyntityön­tekijöissä, joka on iso ammatti­ryhmä ja yksi pääluokista, on nähtävissä säännöllisen työajan kasvua, mutta kaikilta osin muutos ei ollut pysyvä kuten yllä mainituissa ryhmissä, Taskinen luettelee.

Tehty työaika nousi hyvän taloussuhdanteen ansiosta jo ennen kilpailukykysopimusta vuonna 2016. Kuitenkin heti seuraavana vuonna keski­määräiset työtunnit lähtivät lievään laskuun.

Tehtyihin työtunteihin vaikuttavat kalenteri­vuoden työpäivät, sairas- ja muut poissaolot sekä suhdanteiden tarjoama työ­tilaisuuksien määrä, joten niissä on yleensä hiukan enemmän muutoksia kuin säännöllisessä työajassa.

– Kun katsotaan palkansaajien tehtyjen työtuntien kokonais­määrää, kehitys on erilainen eli kokonaisuutena työtuntien määrä on lisääntynyt. Sille on selvä syy: työllisyyden paraneminen, Taskinen kertoo artikkelissaan.

Muuten kilpailukykysopimuksen työaika­lisäys on melko näkymätön työvoima­tutkimuksen työaika­tilastojen valossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu