Antibiootit toimivat kissoilla paremmin kuin koirilla – seuraeläinten bakteereilla entistä tukalammat oltavat

Kissojen bakteerit ovat edelleen yleensä herkempiä antibiooteille kuin koirien. Arkisto / Juha Perämäki

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kissoilla ja koirilla esiintyvät bakteerit eivät enää pärjää antibiooteille yhtä hyvin kuin aiemmin.

Uusimman tiedon mukaan koirissa esiintyvien bakteerien vastustuskyky antibiooteille on vähentynyt entisestään.

Kissojen bakteerit ovat edelleen yleensä herkempiä antibiooteille kuin koirien.

Tutkijoiden mukaan todennäköisin syy on se, että antibiootteja käytetään entistä vähemmän, jolloin bakteerit eivät pääse kehittämään niille vastustuskykyä eli resistenssiä.

Kissojen ja koirien resistenttitilannetta on seurattu vuodesta 2011 lähtien. Seurantaraportin työstävät yhdessä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunta, Ruokavirasto ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. FINRES-Vet-seurantaraportissa arvioidaan, että resistenssitilanteen paranemista on edistänyt mikrobilääkkeiden merkittävä vähentäminen.

Seuraeläimille käytettävien mikrobilääketablettien myynti on tilastojen mukaan puolittunut vuodesta 2011. Käyttö on vähentynyt, koska asiaan on kiinnitetty huomiota ja hoitokäytäntöjä on aivan viime vuosina muutettu.

– Antibioottien käyttöä on saatu vähennettyä erityisesti iho- ja korvatulehduspotilailla. Iho- ja korvatulehdukset ovat koirilla hyvin yleisiä vaivoja, mutta niiden taustasyynä on hyvin harvoin bakteeri-infektio. Hoitoa on kohdistettu tehokkaammin taustasyyn hoitoon, laboratorioeläinlääkäri Katarina Eskola Helsingin yliopistosta kommentoi tuloksia tiedotteessa.

Resistenssitilastoihin voi tutkijoiden mukaan vaikuttaa myös se, että akuuteista infektioista lähetetään nykyisin yhä enemmän näytteitä.

Näytteet siis edustavat paremmin tavanomaisia infektioita.

– Ennen näytteenotto painottui pitkäaikaisiin kroonisiin infektioihin, jolloin resistenssiäkin ilmeni bakteereissa suhteellisesti enemmän, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorion johtaja, dosentti Merja Rantala puolestaan lisää.

Kommentoi

Palvelut