Suomessa vammainen on joko luuseri tai ylistetty sankari, sanoo MC Cepari – nyt mies aikoo muuttaa asenteita riimien voimalla

Mika Leminen eli MC Cepari Toni Tervo

Toni Tervo

Säälittävä uhri tai jalustalle nostettu sankari.

Näin Suomessa käsitellään vammaisia ihmisiä, toteaa muusikko Mika Leminen CP-vammasta kärsivää miestä on jo vuosia ärsyttänyt tapa, jolla vammaisista puhutaan.

Hän ei kaipaa sääliä eikä hehkutusta.

– TV:ssäkin vammaiset esitetään joko luusereina tai vammansa ylittävinä sankareina. Ne on aina ne kaksi kategoriaa, joista itsekin yritän päästä eroon. Ne johtavat vammaisten ihmisten kohdalla vain siihen, että he tuntevat itsensä erilaiseksi tai huonommaksi kuin ei-vammaiset.

Lemisen päässä ajatukset koetuista vääryyksistä niiden muuttamisesta risteilivät vuosikausia ennen kuin ne alkoivat purkautua yllättävällä tavalla: riimeinä. Mies otti itselleen nimikkeen MC Cepari, sillä cepari on CP-vammaisista usein käytetty haukkumasana, ja alkoi tehdä räp-musiikkia.

– Kuuntelin etenkin nuorempana paljon metallimusiikkia, mutta räpissä minua alkoi vahvasti kiinnostaa sen lyyrinen ulottuvuus ja nokkela sanoilla kikkailu.

Leminen alkoi kappaleessaan ottaa voimakkaasti kantaa. Muun muassa Älä palkkaa rampaa -kappaleella mies ottaa tähtäimeen työntöantajat, joiden katsoo syrjivän vammaisia.

– Viime keväänä etsin opiskeluihin liittyvää harjoittelupaikkaa ja lähetin varmaan parisataa hakemusta. Vain muutama paikka edes vastasi. Yksi paikka oli kiinnostunut, mutta se ei onnistunut, koska se oli puhetyötä ja vammani vuoksi se on minulle vaikeaa. Monessa hakemistani paikoista ei kuitenkaan olisi tarvinnut puhua.

– Vammaisten työaste Suomessa on tosi matala ja väitän, että iso osa työnantajista on ei halua tai välitä sopeutua vammaisen palkkaamiseen tai ymmärtää sitä.

Lemisen tekstit ovat todella henkilökohtaisia ja rehellisiä. Hän esimerkiksi räppää suoraan siitä kuinka vammaisena parisuhteen muodostaminen on todella hankalaa.

– Haluaisin suhteen, mutta vammaisella ei yleisesti ole kovin vahva asema parisuhderintamalla. Sen näkee heti kun menee vaikka Tinderiin. Se on osaksi tietämättömyyttä. Voidaan ajatella ettei haluta seurustella vammaisen kanssa, koska yhteiskunta luo meistä tietynlaisen kuvan.

– En kuitenkaan halua lannistua. Enkä halua lähteä siihen, että mun pitäisi kompensoida vammaisuuttani olemalla jotakuta toista parempi. Ei mulla ole teräsmiehen viittaa.

Kolmas miehen esille nostama asia on vammais-sanan käyttäminen haukkumasanana. Hän kertoo törmäävänsä asiaan hip-hopissa monesti.

– Varsinkin battle-skenessä tulee välillä tosi absurdeja tilanteita, jossa kaksi ei-vammaista räppäriä haukkuu toisiaan vammaisiksi. Siinä on minun näkökulmastani katsoen jotain perverssiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää