Maaret Kallio: "Hyvään elämään mahtuu myös aika paljon huonoa"

Maaret Kallion ensiesiintyminen Porvoossa veti Grandiin salin täydeltä väkeä. Aada Hotti

Eija Quinlan

– Kiire on aika myrkkyä kohtaamisille. Jos mennään liialliseen suoritusmoodiin, siinä alkaa katse kapenemaan. Ehditäänkö silloin surra suruja ja nauttia elämästä? Sehän on kuitenkin vain yksi matka, emmekä tiedä, milloin se loppuu.

Näin sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio, joka puhui tällä viikolla Porvoossa Keskuskoulun vanhempainyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa.

Illan otsikkona oli Kohti inhimillisempää perhearkea

– Puhun esimerkiksi kiireen kesyttämisestä. Ei sitä pois saa, mutta auttaa kun havahtuu siihen, että se on oikeasti tärkeiden asioiden este, Kallio totesi.

Hän rohkaisi jokaista miettimään, ehtiikö esimerkiksi jututtaa puolisoa siitä, miten päivä meni.

– Aika moni elää sellaista suorituselämää, eikä jaksa kovasti miettiä, että miten jaksan tai voin, Kallio sanoi Uusimaa-lehdelle.

Kallio huomautti, että ulkopuoliset paineet vanhemmille ovat nykyisin kovia, mutta perusasiat ei ole perheille ja lapsille muuttuneet.

– Meillä on nykyaikana täydellisyyshakuiset, laaja-alaiset tavoitteet. Pitää olla hyvä vanhempi ja puoliso, harrastaja, sisustaja, ruuanlaittaja ja rakastaja.

– Oikeasti ne on kuitenkin aika perusasiat, jotka merkitsevät lapselle ja vanhemmalle. Ehditäänkö me edes tuntemaan? Kallio kysyi.

– Kun on kuta kuinkin riittävästi läsnä, ja suht' koht' hyvinvoiva itse. Silloin ehtii välittää sekä itsestään että lapsesta, Kallio summasi.

Kallion mukaan tietoa vanhemmuudesta on niin paljon, että tavallisen vanhemman voi olla vaikea erottaa, mikä tässä oikeasti on tärkeää.

– Ihminen saa oikeasti luopua aika monesta hiluvitkuttimesta. Kuinka vimmaisesti tarvitsee harrastaa? Ihan hyvin voi vain tylsistyä keskenään kotona ja vaikka kiukutella ja vaikka syödä yhdessä. Se puuttuu monesta perheestä.

Kallio kehottaa myös "laskeutumaan".

– Tule läsnäolevaksi tänne missä olet tällä hetkellä. Laskeutukaa myös oman mielenne sisään.

Hän muistuttaa jouluhössötyksen pian alkavan ja esittää toiveen, että ihmiset hössöttäisivät enemmän arjestaan, koska sillä on todellista merkitystä.

– Lapsiin jää painavimmat jäljet siitä, mikä toistuu.

Tavallisuuden taika on se viisastenkivi, joka kannattaa löytää.

– Koska meidän arkemme on meidän lastemme lapsuus. Mennyt elää meissä.

Viime kädessä itseltä pitää uskaltaa kysyä myös aivan perustavanlaatuisia kysymyksiä.

– Mitä sinulle on hyvä elämä? Mikä sinulle on tärkeää? Ketkä sinulle ovat tärkeitä? Tuolla ei lue huippuelämä. Hyvään mahtuu myös aika paljon huonoa.

– Onnellisuuden tavoittelu ei ole viisasta. Tiedetään, että kun ihminen pyrkii onnellisuuteen, hän itse asiassa kokee vähemmän onnellisuutta kuin silloin, kun hän on itselleen merkityksellisten asioiden äärellä.

Maaret Kallio on laajasti seurattu psykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija. Hän itse myöntää olevansa yllättynyt suosiostaan.

– Olen hämmästynyt, mutta ajattelen, että teen hyvin sitä perustyötä, ehkä se tapani sanoittaa tai kirjoittaa... Sitä viestiä ja tietoa tarvitaan.

Porvoon tilaisuus oli harvinaista herkkua, koska uutta kirjaa kirjoittava Kallio pitää ainoastaan kolme luentoa tänä syksynä. Ilmaiset liput, joita oli noin 300, olivat menneet hetkessä.

Tämän jutun julkaisi ensin Uusimaa.

Maaret Kallio

On luennoitsija, tietokirjailija, kolumnisti ja bloggari.

Hän on kog­ni­tii­vis-ana­lyyt­ti­nen psy­ko­te­ra­peut­ti (YET, KE­LA, Val­vi­ra).

Hän on mind­ful­ness-oh­jaa­ja, työ­noh­jaa­ja ja so­sio­no­mi.

Par­hail­laan hän tekee jat­ko-opin­to­ja KAT-kou­lut­ta­jap­sy­ko­te­ra­peu­tik­si.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää