Yhteiseen jätepisteeseen perustuvaa korttelikeräystä kokeillaan Naantalissa

toimitus

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Molok Oy ja Naantalin kaupunki kokeilevat korttelikeräystä pientaloalueella Naantalin Immasissa vuoden ajan. Korttelikeräys on ympäristöystävällinen jätteenkeräysmuoto, joka perustuu naapuruston yhteiseen jätepisteeseen. Jätepisteellä kerätään polttokelpoisen jätteen lisäksi biojätettä ja kierrätettäviä hyötyjätteitä – jopa poistotekstiiliä.

Naantalin Immasissa aloitetaan 20. marraskuuta korttelikeräyspilotti. Reilu 20 pientalokiinteistöä kerää jätteensä oman jäteastian sijasta yhteiselle jätepisteelle vuoden ajan. Korttelikeräyksen tarkoituksena on tehdä lajittelu vaivattomaksi ja tehostaa kierrätystä pientaloalueella.

– Korttelikeräyskohdetta lähdettiin hakemaan niistä kunnista, jotka ovat kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piiriissä. Näillä alueilla kuljetukset ovat helposti sovittavissa, koska alueella operoi vain yksi asukkaiden puolesta kilpailutettu kuljetusurakoitsija. Immasen asuinalueelta Naantalista löytyi innostuneita kierrättäjiä, jotka lähtivät mielellään kokeiluun mukaan, kertoo LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.

Pientaloasukkaat keräävät perinteisesti polttokelpoisen jätteensä omalla pihalla olevaan jäteastiaan. Biojäte kerätään kompostiin ja kierrätettävät hyötyjätteet viedään Ringin ekopisteisiin tai LSJH:n kierrätyspisteisiin.

– Korttelikeräyksessä palvelutaso paranee, kun samalta jätepisteeltä löytyvät polttokelpoisen jätteen lisäksi biojäteastia sekä astiat metallille, paperille, kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille. Naantalin korttelikeräyksessä kerätään ensimmäisenä Suomessa myös poistotekstiiliä naapuruston yhteisellä jätepisteellä, Molok Oy:n kiertotalousasiantuntija ja korttelikeräyksen projektipäällikkö Jenni Rahkonen kertoo.

Molok Oy:n kehittämä korttelikeräys vähentää jäteautoliikennettä asuinalueella. Asukkaiden lajitteluun käyttämä aika vähenee, kun jätteenkeräysastiat tuodaan keskeiselle paikalle kävelyetäisyyden päähän asukkaiden kotipihoista.

– EU:n tavoitteena on, että vuonna 2020 kierrätysaste on 50 prosenttia. Kun kierrätys tehdään helpoksi ja lajittelumahdollisuudet tuodaan lähelle asukasta, saadaan enemmän ja puhtaampaa materiaalia uudestaan kiertoon. Korttelikeräys on otettu kesällä käyttöön Nokialla ja sitä on aiemmin kokeiltu Ruotsin Falunissa hyvin tuloksin, Rahkonen sanoo.

Naantalin Immasen asuinalueella pilotoidaan ensimmäistä kertaa korttelikeräyksessä lukkoja, jotka toimivat matkapuhelimen bluetooth-yhteydellä. Kokeilun piirissä olevat asukkaat saavat jäteastiat auki mobiilisovelluksen avulla. Sovellus voi olla käytössä useammassa perheen älypuhelimessa.

Tarkoituksena on selvittää, voidaanko kyseistä tekniikkaa käyttämällä ohjata asukkaat tehokkaampaan lajitteluun, ja voisiko tekniikkaa hyödyntää tulevaisuudessa tuotettuihin jätemäärin perustuvan PAYT-järjestelmän (pay as you throw) mahdollisen käyttöönoton yhteydessä.

LSJH tutkii polttokelpoisen jätteen koostumusta ennen korttelikeräyksen alkamista ja sen päätyttyä. Lajittelututkimuksessa selvitetään, väheneekö kierrätettävien jätteiden määrä polttokelpoisen jätteen roskapussissa, kun lajittelumahdollisuus tuodaan korttelikeräyksen muodossa lähemmäs kotia. Naantalin pilotin avulla selvitetään myös sitä, mitä korttelikeräyksenä järjestetty jätteenkeräys tulisi asukkaille kustantamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää