Eettistä ja edullista: Blombergeilla syödään kasvispainotteista ruokaa – Lihat ja kananmunat perhe ostaa lähiruokaringistä

toimitus

Outi Blomberg, 36, kaataa kauramaitoa kattilaan ja lisää sen jälkeen speltti-mannapuurohiutaleita joukkoon. Tyttäret Milja, 6, ja Mette, 3, ovat kirjastossa isänsä Jari Blombergin, 35, kanssa. Äiti valmistaa perheelleen iltapalaa.

Blombergien kotona syödään paljon kasvisruokaa, koska se on terveellistä ja edullista mutta myös eettistä.

– Ilmastonmuutos ja tuotantoeläinten elinolot ovat saaneet miettimään omaa suhtautumista ruokaan. Ei lautasella tarvitse joka aterialla olla lihaa, Outi Blomberg sanoo.

Hän arvioi, että 60 prosenttia perheen aterioista on kasvisruokia ja 40 prosenttia liharuokia.

– Lapset ovat tottuneet syömään kasvispainotteista ruokaa pienestä pitäen, joten kasvikset maistuvat tytöille.

Jos on Jarin kokkausvuoro, hän tekee useimmiten jotakin liharuokaa, mutta kasvisruoat kelpaavat myös perheen isälle.

– Ei hän ainakaan ole ruoasta valittanut.

Kouvolalaiset Blombergit listasivat pyynnöstä viikon ruokaostoksensa. Ulkopuolelle jäivät kaikki muut ostokset, kuten pesuaineet ja hygieniatarvikkeet. Mikään ei oikeastaan yllättänyt Outi Blombergia listaa tehdessä, mutta aivan tavallisesta viikosta ei kuitenkaan ollut kyse.

– Emme me syö joka viikko ravintolassa, hän sanoo.

Pariskunta juhli Jari Blombergin syntymäpäivää käymällä ulkona syömässä viikonloppuna. Lapset olivat mummolassa yökylässä.

– Ravintolaan meni enemmän rahaa kuin kotiruokaan, mutta toisaalta lapset söivät mummolassa, joten säästimme siinä.

Perheen äiti kertoo suunnittelevansa yleensä viikon ruoat ennakkoon, koska siten ei tule ruokahävikkiä.

– Pyrimme myös tekemään ison satsin ruokaa kerralla, niin ei tarvitse joka päivä kokata, Outi Blomberg sanoo.

Hän laskee, että nelihenkisellä perheellä menee pelkkään ruokaan noin 400–500 euroa kuukaudessa.

Blombergin perheen lapsetkin pitävät yrteistä ja napsivat niitä ohi mennessään. Kuva: Elina Iiskola Elina Iiskola

Outi Blomberg hoitaa yleensä perheen ruokaostokset. Hän ostaa lähiruokaringistä lihat ja kananmunat. Lihaa hän ostaa yleensä kuukauden tarpeiksi pakkaseen, ja kananmunia hän hakee parin viikon välein. Esimerkkiviikolle ei osunut lähiruokarinkikäyntiä.

Ruokakaupassa Blomberg pyrkii käymään kerran pari viikossa.

– Yleensä teen isommat ostokset alkuviikosta ja loppuviikosta käyn täydennysostoksilla, jos siihen on tarvetta.

Viimeiset pari kuukautta Blomberg on tilannut ruokaa verkkokaupasta ja hakenut valmiiksi pakatut ostokset kaupasta. Se on helpottanut pienten lasten äitiä säästämään rahaa ja aikaa.

– Kun kaupassa kiertelee, tulee tehtyä heräteostoksia. Näin käy, vaikka kuinka pyrkisi ostamaan vain niitä tuotteita, joita listassa lukee.

Mahdollisuuksien mukaan Outi Blomberg pyrkii ostamaan ruokaa luomuna. Toisinaan raha kuitenkin ratkaisee ja ostoskoriin päätyy luomun sijaan tavallinen tuote.

– Välillä raha ratkaisee myös ulkomaisen ja kotimaisen tuotteen kohdalla. Mietin yleensä, kuinka paljon näissä tuotteissa on eroja.

Kasvikset perhe ostaa useimmiten tuoreina. Blombergit pyrkivät syömään satokauden mukaan.

–Vihannekset maistuvat hyvälle, kun ne ovat parhaimmillaan.

Kalaa Blombergeilla ei syödä usein, sillä se ei oikein maistu lapsille.

– Jos tekisin ruokaa vain itselleni, söisin useammin kalaa.

Blombergit säästävät ruokakuluissa tällä hetkellä eniten siinä, että lapset syövät lounaan ja välipalan arkisin päiväkodissa. Jari Blomberg käy yötöissä, joten hänkään ei syö usein lounasta.

Outi opiskelee geronomiksi, joten hän syö usein lounaan joko kotona tai koululla.

– Kotilounaani on hyvin usein salaatti tai keitto tai sitten ruokaa, jota on jo valmiina kaapissa esimerkiksi edelliseltä päivältä.

Perheen suosikkiruokia ovat kaalilaatikko ja pasta bolognese. Jos ruokaa pitää saada äkkiä, pakastimesta kaivetaan pelmenejä tai kuivakaapista hernekeittoa.

– Myös munakas syntyy nopeasti.

Outi Blomberg laskee, että heidän nelihenkisellä perheellään menee pelkkään ruokaan noin 400–500 euroa kuukaudessa. Kuva: Elina Iiskola Elina Iiskola

Kahden aikuisen ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen suomalaisperhe käyttää ruokaan keskimäärin 627 euroa kuukaudessa eli noin 157 euroa viikossa. Tämä ilmenee Tilastokeskuksen sivuilta löytyvästä Oma talous -laskurista, jonne voi syöttää omat tietonsa ja verrata niitä muiden tietoihin.

Blombergien nelihenkiseltä perheeltä kuluu perheenäidin arvion mukaan ruokaan 400—500 euroa kuukaudessa eli vain runsas satanen viikossa. Esimerkkiviikolla – johon kuului ylimääräinen ravintolassa käynti – summa oli 113,69 euroa. Lisäksi Blombergeiltä menee 60 euroa kuukaudessa eli 15 euroa viikossa lihaan ja kananmuniin, jotka ostetaan suoraan tuottajalta.

Tilastokeskuksen laskurin mukaan Blombergien perheeltä kuluu ruokaan noin 28 prosenttia vähemmän rahaa kuin samaan väestöryhmään kuuluvalta suomalaiselta perheeltä keskimäärin.

Ruoka on kuitenkin vain yksi lapsiperheen raharei’stä. Tilastokeskuksen mukaan nelihenkiseltä lapsiperheeltä eniten rahaa kuukaudessa (796 euroa) menee liikenteeseen, seuraavaksi eniten muihin tavaroihin ja palveluihin (774 euroa). Asumiseen ja energiaan kuluu tasan 600 euroa, kulttuuriin ja vapaa-aikaan 483 euroa, hotelleihin ja ravintoloihin 256 euroa sekä kodinkoneisiin ja kalusteisiin 230 euroa. Vaatteet ja jalkineet nielevät 196 euroa kuukaudessa. Tietoliikenne, terveys, alkoholi ja tupakka jäävät noin sataseen tai alle.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan kolme neljästä parista, joilla on lapsia, kokee saavansa tulonsa riittämään tavanomaisiin menoihin melko helposti. |

Oma talous -laskuri löytyy osoitteesta www.tilastokeskus.fi. Voit selvittää, millainen koti­taloutesi taloudellinen tilanne on muihin verrattuna. Voit verrata kotitaloutesi tuloja, kulutusta ja varallisuutta muihin kotitalouksiin.

Kirjoittaja: Elina Iiskola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää