Pysähtyykö laivaliikenne? – Näin postilakon tukijat jättävät autolautat satamiinsa

Viking Linen Gabriella on yksi monista autolautoista, jotka jäävät postilakon tukitoimien mahdollisesti alkaessa satamaan. Jussi Vehkasalo

Jari Pietiläinen

Merimies-Unioni päätti tänään torstaina aloittaa tukitoimet tukeakseen Posti- ja logistiikka-alan unionin käynnissä olevaa lakkoa.

Ensimmäiset toimet alkavat jo ensi maanantaina, mutta jatkuessaan ne lopettaisivat merkittävän osan Suomesta Viroon ja Ruotsiin kulkevasta autolauttaliikenteestä.

Esimerkiksi 25. marraskuuta alkavat tukitoimet jättäisivät toteutuessaan satamiin ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin.

Käytännössä toimet vaikuttaisivat kolmen laivayhtiön toimintaan.

Viking Linen laivoista Suomen lipun alla purjehtivat Helsingistä liikennöivät Mariella ja Gabriella. Turusta käsin kulkevat Amorella ja Viking Grace sekä Maarianhaminasta puolestaan Rosella. Nämä laivat siis jäävät 25. marraskuuta alkaen satamiin kokonaan, jos lakon tukitoimet pitkittyvät.

Silja Linen laivoista kaksi on rekisteröity Suomen lipun alle. Silja Serenaden lähtösatama on Helsinki ja Baltic Princessin puolestaan Turku. Nämäkään laivat eivät siis lakon tukitoimien vuoksi liikennöi 25. marraskuuta alkaen lainkaan.

Eckerö Linen molemmat alukset kuuluvat tukitoimien vuoksi liikennöintikiellon piiriin: Finlandia liikennöi Helsingistä Tallinnaan ja Finbo Cargo Vuosaaresta Viron Muugaan.

Tätä vähäisemmät tukitoimet alkavat jo ensi maanantaiaamusta lähtien.

Postin kuljetuksia ei ensi maanantaista alkaen oteta kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille.

Sama koskee myös ulkomaanliikenteessä olevia lasti- ja ropax -aluksia sekä matkustaja-autolauttoja. Postilähetykset siis jäävät unionin tiedotteen mukaan satamiin.

Ensi viikon torstaista lähtien lopetetaan ulkomaanliikenteessä olevien ropax-alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus.

Autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia. Sen sijaan autokansilla voidaan kuljettaa henkilö- ja linja-autoja.

Merimies-Unionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät torstaista alkaen myöskään seuraa alusten mukana merelle.

Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Myös Sähköliiton hallitus päätti torstaina, että liitto tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työtaistelua. Sähköliitto on valmiina käynnistämään tukitoimet.

PAUn lakko alkoi maanantaina 11. marraskuuta, ja se jatkuu 24. marraskuuta saakka. Seuraavat työnseisaukset alkaisivat ilmoituksen mukaan 25. marraskuuta ja jatkuisivat 8. joulukuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää