Asuntojen hinnat nousseet Turussa 10 vuodessa liki 40 prosenttia – katso Turun kalleimmat alueet

Asuntorakentaminen on Turussa vauhdissa. Linnanfälttiin rakentuu parhaillaan sekä omistus- että vuokra-asuntoja. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat Turussa 0,32 prosenttia vuoden 2019 kolmannella vuosineljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat 2,61 prosenttia.

Koko maassa Turku oli kalleimpien kuntien listalla numerolla 11, ja kallein asuinalue neliöhinnoiltaan Turussa oli Itäinen keskusta.

Tilastokeskuksen mukaan suurista kaupungeista hinnat nousivat vuoden 2018 vastaavaan neljännekseen verrattuna Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Edelliseen neljännekseen verrattuna hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.

Vuoden 2019 kolmannella vuosineljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta Turussa oli 2512 euroa, pääkaupunkiseudulla 4368 euroa ja muualla Suomessa 1948 euroa.

Kymmenessä vuodessa kaikkien asuntokauppojen keskimääräinen neliöhinta on noussut Turussa liki 40 prosenttia. Vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä keskihinta oli 1815 euroa neliöltä. Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä keskihinta oli 2512 euroa neliöltä.

Vanhojen asuntojen kauppa on käynyt alan toimijoiden mukaan Suomessa viime aikoina vilkkaasti. Huoneistokeskus kertoo, että pääkaupunkiseudulla kasvu on ollut huikeaa: +18 prosenttia. Turussa ollaan plussalla neljä prosenttia.

Myös Kiinteistömaailman mukaan kesäkauden asuntokauppa on sujunut edellisvuotta selvästi paremmin, ja myös eteenpäin katsottaessa valtaosa heidän välittäjistään odottaa vakaata kehitystä.

OP Ryhmän mukaan asuntokauppojen määrä on kasvanut niin kaupungeissa kuin pienemmilläkin paikkakunnilla.

Toisaalta paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria.

Kun Vantaalla asuntokauppojen määrä kasvoi liki 18 prosenttia ja Helsingissäkin yli 13 prosenttia, Turussa ja Jyväskylässä kauppamäärät kasvoivat kevään ja kesän aikana vain hieman viime vuodesta.

Turun asuinalueet kalleusjärjestyksessä

Turun kalleimmat asuinalueet (keskimääräinen neliöhinta vuoden kolmannella neljänneksellä):

1. Itäinen keskusta 3592

2. Kupittaa 3538

3. Keskusta 3373

4. Vartiovuori-Samppalinna 3285

5. Martti-Korppolaismäki 3269

6. Moikoinen-Pikisaari 2819

7. Pohjola-Kastu 2587

8. Vasaramäki 2467

9. Nummi-Ylioppilaskylä 2300

10. Iso-Heikkilä 2205

Tilastot perustuvat sivuston Asuntojenhinnat.fi tietoihin. Sivusto käsittelee toteutuneet kauppahinnat, ja tilastoissa on noin 66 prosenttia toteutuneista kaupoista. On hyvä huomioida, että keskimääräiseen kalleuteen vaikuttaa luonnollisesti myös se, kuinka uutta asuntokantaa alueella on. Toteutuneet hinnat ovat peräisin verohallinnon varainsiirtoaineistosta ja tilastot on koostanut Tilastokeskus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut