Puolalanmäen peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistumassa – tätä kaikkea puistossa on tehty

Teemu Nurmi

Turun Puolalanmäen peruskorjauksen ensimmäinen vaihe on valmistumassa. Vuosi sitten marraskuussa alkaneen peruskorjauksen aikana on uusittu puiston valaistusta, kulkuväyliä ja kalusteita. Työt puistossa jatkuvat edelleen ensimmäisen vaiheen valmistumisen jälkeen.

Valmiiksi on saatu muun muass puiston uusi valaistus, johon liittyvien valaisinpylväiden lisäksi on uusittu myös valaisimien maanalaiset rakenteet. Samassa yhteydessä uusittiin myös puiston reunoilla kulkevien katu-alueiden valaistus, vaikkei tämä kuulunutkaan alkuperäiseen urakkaan. Eri tilausten yhdistäminen samaan aikatauluun todettiin kokonaisvaikutusten kannalta parhaaksi ja edullisimmaksi.

Puistoon istutettavien puuvartisten kasvien ja perennaryhmien kasvualustat ja kastelujärjestelmät on rakennettu uudelleen ja Läntiselle Pitkäkadulle johtava käytävä on peruskorjattu. Taidemuseon lähellä sijaitsevan pronssisen Joutsenet-veistoksen koristealtaalle on rakennettu uusi tyhjennysputki ja vesiposti.

Puistoalueen vesihuoltoa on parannettu muun muassa uusimalla alueella kulkeva kesävesijohto. Samalla uusittiin myös vanhaa talousvesijohtoa. Alueelle on rakennettu uusia sadevesikaivoja, kaikki hulevesikourut on purettu ja rakennettu uudelleen.

Kaikki puistossa kulkevat päällystetyt käytävät on peruskorjattu ja alueelle on rakennettu uusi portaaton kulkuyhteys Puutarhakadulta. Rauhankadun puistoon rajautuva pääty on kunnostettu, ja Iso-Puolalan takana sijaitseva kalliopainanne on täytetty, mikä lisää alueen turvallisuutta. Taidemuseon taakse on toteutettu kaksi uutta oleskelualuetta penkkeineen.

Peruskorjauksen valmistuminen on viivästynyt ja puistoa rakennetaan vielä marraskuussa. Viivästymiseen on ollut useita eri syitä. Muun muassa puiston kulkuväylien päällystämiseen käytetyn värillisen asfaltin toimituksissa ilmeni odottamattomia vaikeuksia.

– Puolalanmäen puistoalue kuuluu kaupungin arvokkaimpiin puistoihin, joten siihen kohdistuvat työt on tehtävä huolella ja kestävällä tavalla. Peruskorjauksen valmistumisen viivästyminen on tietysti valitettavaa, mutta usean vuosikymmenen perspektiivistä tämä muutaman kuukauden viivästys ei ole kuitenkaan kovin iso asia, sanoo infran rakennuttamispäällikkö Jukka Mäenpää.

Ensimmäisen vaiheen valmistumisen jälkeen puistossa jatketaan edelleen kunnostustöitä useassa eri kohteessa. Puolalanmäen Kauppiaskadun puoleinen alue peruskorjataan kokonaan. Mäellä sijaitsevat katualueet kunnostetaan ja niihin asennetaan hidastetöyssyjä.

Joutsenet-veistoksen koristealtaan ympäristö kunnostetaan ja koko mäelle istutetaan uusia kasveja. Alueelle tehdään myös yksi kokonaan uusi leikkipiste.

Puolalanmäen peruskorjaukselle vuonna 2013 laaditun suunnitelman mukainen kokonaiskustannusarvio on 1,9 miljoonaa euroa. Puistoa on korjattu vaiheittain vuodesta 2015 alkaen vuosittaisen talousarvion mukaan. Nyt valmiiksi saatujen töiden osuus on n. 0,5 milj. euroa. Kokonaiskustannukset saattavat ylittää kustannusarvion hieman, koska töiden edetessä suunnitelmia on tarkennettu ja tilauksia on laajennettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää