Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuusto päättää tänään sopeutusohjelmasta – kokoomuksesta jyrkkä ei veronkorotukselle: "Ehdottomasti siivottava pois pöydältä"

Puheet veronkorotuksesta herättävät huolta Turun suurimman puolueen kokoomuksen riveissä.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) kirjoitti Turkulaisessa viime lauantaina, että kaupungin talous voidaan saada kuntoon vain käyttömenoja karsimalla ja tulevaa menojen kasvua jarruttamalla.

– Veroja korottamalla talous ei valitettavasti tervehdy, sillä hillitsemätön menojen kasvu syö jokaisen korotuksen hetkessä, Kattelus kirjoitti.

Katteluksen mukaan veronkorotuksesta puhuminen on myrkkyä etenkin investointihaaveille.

– Erityisen tuhoisaa se voi olla mielipiteitä vahvasti jakavan ratikan osalta.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja talousalan yrittäjä Ville Valkonen (kok.) on samoilla linjoilla.

– Veronkorotukset on ehdottomasti siivottava pois pöydältä, hän linjaa.

Valkonen näkee veronkorotuksessa kaksi suurta ongelmaa.

– Ensimmäinen haaste on se, että niin kovaa verotusta ei ikinä tule, ettei sitä kaikkea saisi käytettyä. Kaupungin menoja pystyy paisuttamaan loputtomasti. Aina voidaan nostaa palvelutasoa tai tehdä uusia investointeja. Menokohteiden määrä on loputon, hän sanoo.

– Toinen iso haaste on se, että me olemme aidossa verokilpailussa meidän naapurikuntien ja pk-seudun kanssa. Esimerkiksi Naantalissa on huomattavasti alhaisempi veroaste. Espoossa ja Helsingissä veroaste on 18 prosenttia eli puolitoista prosenttia Turkua matalampi. Varsinkin korkeasti koulutetuille nuorille se on aito valinta, jäädäänkö tänne vai lähdetäänkö pk-seudulle, Valkonen jatkaa.

– Keskituloiselle perheelle, jossa on kaksi tulonsaajaa, Turun ja pk-seudun välinen ero on jo nyt reilusti yli tuhat euroa vuodessa. Pienituloisellakin ero on satoja euroja vuodessa.

Kaupungin viranhaltijat ovat valmistelleet 95 toimenpidettä, joiden pitäisi sopeuttaa kaupungin taloutta 59 miljoonalla eurolla.

Turun kaupunginvaltuusto käsittelee sopeutusohjelmaa ensi maanantaina.

– Sopeuttaminen ei ole ikinä mukavaa, mutta se on välttämätöntä. Jatkuvan alijäämän tekeminen on mahdotonta varsinkin tällaisessa tilanteessa, kun ollaan menossa laskevaa suhdannetta kohti.

Valkonen huomauttaa, että Turun sopeutustarve on kuitenkin maltillinen.

– Turun kokonaismenot ensi vuodelle ovat noin 1,1 miljardia euroa. Jos sopeutustarve on 50–60 miljoonaa euroa, se on varsin hoidettavissa oleva.

Valkonen toivoo, että Turku uudistaisi vielä voimakkaammin erityisesti hyvinvointitoimialan toimintatapoja.

– Jos meillä olisi yhtä tehokkaat sote-palvelut kuin Jyväskylässä, meillä olisi noin 30 miljoonaa euroa parempi taloustilanne, hän viittaa kaupunkien väliseen vertailuun.