Operaatio Ruokakassin toiminta on kasvanut – Ruoka-avun jatko riippuu kaupungin antamasta taloudellisesta tuesta

Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Jari Niemelä kertoo, että toiminnan kokonaisbudjetti ensi vuodelle on 632 000 euroa. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Ruoka-apujärjestö Operaatio Ruokakassi odottaa Turun kaupungin budjettineuvotteluja jännittyneenä. Toiminnan järjestyksellinen jatkuminen riippuu kaupungilta saatavista avustuksista.

Operaatio Ruokakassin kokonaisbudjetti ensi vuodelle on 632 000 euroa. Kaupungilta pyydetään avustuksia 168 000 euroa yhteensä – saman verran kuin mitä viime vuonna toiminnalle myönnettiin. Avustuksina saatavaa rahaa on budjetoitu 235 000 euroa eli 37 prosenttia kokonaisbudjetista.

Viime vuoteen verrattuna budjetissa on kasvua 23 prosenttia, joka johtuu erityisesti lisääntyneestä työllistämisestä.

– Vakituisen henkilökunnan pitäminen on kaikkein tärkein asia, koska jos vakituista porukkaa ei ole, ei ole ketään, joka osaisi opastaa vähän aikaa työskenteleviä, toiminnanjohtaja Jari Niemelä selventää.

Järjestö työllistää paljon esimerkiksi työkokeilussa olevia ja palkkatuettuja työntekijöitä, jolloin tekijöiden vaihtuvuus on suurta.

– Tämä on nykyään niin järjettömän isoa toimintaa, ettei työtä pysty hoitamaan enää vain vapaaehtoisvoimin, Niemelä toteaa.

Vapaaehtoisia koko toiminnan piirissä on noin 600. Vapaaehtoiset tekivät vuonna 2018 ruoka-aputyössä noin 105 000 tuntia vapaaehtoistyötä.

Hänen mukaansa Patterinhaan ja Iso-Heikkilän välissä sijaitsevassa logistiikkakeskuksessa on päivittäin töissä 20–25 ihmistä.

Operaatio Ruokakassin budjettiin pyydetään avustusta aina vuosittain.

– Pyysimme viime vuonna kaupunkia tekemään meidän kanssamme pidemmän ajan sopimuksen yhteistyöstä ja taloudellisesta tuesta ja tästä olikin maininta viimeisessä, Minna Arven allekirjoittamassa 2019 avustuspäätöksessä, mutta vielä tämä ei ole toteutunut, kirjoittaa Niemelä kaupungillekin lähetetyssä saatekirjeessä.

Yhteistyösopimus tekisi toiminnan suunnittelusta vakaampaa.

Budjetti jakaantuu perustoiminnan ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) hankkeiden välillä niin, että STEA-hankkeiden osuus on 210 000 euroa ja ruoka-aputyön perustoiminnan osuus on 422 000 euroa.

STEA-avustuksen käyttökohteet on tarkoin rajattu: sitä ei voi käyttää suoraan ruoka-aputyöhön vaan muuhun ympärillä olevaan toimintaan, kuten toiminnan hallinnointiin, vapaaehtoisten koulutukseen ja työn kehittämiseen.

Operaatio Ruokakassi on yksi viidestä suurimmasta toimijasta Suomessa. Toiminta on kasvanut hurjasti viime vuosien aikana. Operaatio Ruokakassin osuus kaikesta Turun alueella tehtävästä ruoka-aputyöstä on vähintään 90 prosenttia.

Jaetun ruoan määrä oli likimain 1 400 tonnia viime vuonna. Suurin osa ruokakassien hakijoista on joko eläkeläisiä tai työttömiä.

– Me emme haluaisi koko ajan laajentua vaan ennemminkin pienentyä. Mieluummin avuntarvitsijoiden määrä kääntyisi laskuun, sanoo Niemelä.

Turun kaupungin on tarkoitus säästää 59 miljoonaa euroa vuosina 2020–2023.

Kaupunginhallituksen ensimmäinen talousarviokäsittely on 21.10., toinen käsittely on 4.11. ja kaupunginvaltuuston päätökset saadaan 11.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää