Sepänkatu 2:n tutkimustuloksissa viitteitä vaurioista – voi aiheutua terveyshaittaa: Koulunkäynti voi silti jatkua tiloissa

Tomi Kangasniemi

Sepänkatu 2:n tiloista Turussa lokakuussa otetuista pölynkoostumus- ja materiaalinäytteistä on löytynyt viitteitä vaurioista. Tiistaina 5. marraskuuta saadut tulokset ovat vasta osa kokonaistutkimuksesta, joka valmistuu näillä näkymin joulukuun puolivälissä.

– Saamiemme osatulosten perusteella ilmenee, että rakennuksessa on sellaiset olosuhteet, joista voi aiheutua terveyshaittaa. Tiloissa on haitallisia kuituja sekä mikrobeja paikoissa, joista ne saattavat ilmavuotojen kautta levitä sisäilmaan, kertoo Turun valvontajohtaja Leena Salmelainen

Turun kaupungin ympäristöterveys edellyttää, että rakennuksessa aloitetaan heti tehostettu siivous, selvitetään kuitulähteet ja poistetaan ne. Lisäksi rakennuksen ilmavuodot pitää poistaa vuodenvaihteeseen mennessä. Asia viedään Turun rakennus- ja lupalautakunnan käsiteltäväksi viimeistään 28.11. kokoukseen

Kaupunki selvittää mahdollisimman pian, miten ympäristöterveyden vaatimusten mukaisia korjaustoimia aletaan tehdä. Tehosiivousta on jo valmisteltu.

Sepänkatu 2:n osanäytteiden analyysitulosten mukaan pölynkoostumusnäytteitä on tutkittu 10 kappaletta, joista kolmessa näytteessä on lasikuitupölyä ja viidessä näytteessä kalkkipohjaista rakennusmateriaalipölyä.

Lisäksi materiaalinäytteen mikrobianalyysi qPCR-menetelmällä on otettu 11 näytettä, joista kuudessa näytteessä on selvä mikrobikasvu ja kolmessa epäily mikrobikasvusta.

Myös PAH-kokonaispitoisuus ylittää materiaalin luokituksen ongelmajätteeksi. Lisäksi syyskuussa otettujen neljän pölynkoostumusnäytteen tuloksissa kahdessa on kalkkipohjaista rakennusmateriaalipölyä ja kahdessa mineraalivillakuituja.

Tämän hetkisten tietojen pohjalta Sepänkatu 2:n koulukiinteistössä voi kaupungin mukaan koulunkäynti kuitenkin jatkua normaalisti.

Turun ympäristöterveys seuraa tilannetta jatkuvasti ja arvioi tilannetta uudelleen seuraavien osatulosten ja lopullisten tulosten jälkeen.

Koulurakennuksessa tehtävistä toimenpiteistä tiedotetaan heti aikataulujen selvittyä. Koulussa opiskellaan tehtävien toimenpiteiden aikana.

Sepänkatu 2:n koulurakennusta käytetään Puolalan koulun vuosiluokkien 3–6 väistötilana väistötilana kesästä 2018 kesään 2020 saakka. Sepänkadulla opiskelee tällä hetkellä 402 alakoululaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu