Kansanedustaja teki aloitteen koirahyökkäysten kirjaamisesta – "Mitkä koirarodut hyökkäävät useimmin ihmisten kimppuun?"

Jari Pietiläinen

Kansanedustaja Terhi Koulumies (kok.) on tehnyt eduskunnalle toimenpidealoitteen, jotta Suomessa ryhdyttäisiin aiempaa järjestelmällisemmin keräämään tietoa koirahyökkäyksistä.

Koulumies muistuttaa, että koirahyökkäysten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Helsingin poliisin karkean arvion mukaan koirahyökkäysten määrä olisi lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Koirahyökkäyksistä uutisoitaessa on Koulumiehen mukaan tuotu usein esiin, että esimerkiksi Tanska on kieltänyt useita koirarotuja, Espanjassa taas riskikoirilla pitää olla kuonokoppa julkisilla paikoilla eikä omistajalla saa olla rikostaustaa.

– Suomessa ei ole saatavilla virallista tilastoitua tietoa siitä, mitkä koirarodut useimmiten syyllistyvät hyökkäyksiin muita eläimiä tai ihmisiä kohtaan.

Koirarotuja ja eläintä koskevien tietojen lisäksi olisi Koulumiehen mukaan hyödyllistä saada tietoja omistajista, joiden lemmikit syyllistyvät hyökkäyksiin.

– Millaisille henkilöillä on ongelmakoiria ja keillä näyttäisi olevan suurimpia vaikeuksia lemmikkinsä asianmukaisessa kasvatuksessa ja hoidossa?

– Jo ennestään tiedetään, että eläinsuojelurikoksiin liittyy yleensä myös muutakin rikollisuutta kuten talous- ja verorikoksia, kansanedustaja korostaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut