Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun ortodoksisen kirkon portaat rehottavat entisestään toriparkkiremontin myötä – tältä ne nyt näyttävät!

Turun ortodoksinen kirkon, eli Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon, portaiden tila on huonontunut entisestään toriparkkiremontin myötä. Kirkko kaipaa myös edelleen perustusten vahvistamista, mutta toimenpiteeseen tarvitaankin rakennuslupa, jota odotetaan tällä hetkellä.

Aiemmin tänä vuonna Turun Sanomat uutisoi Turun ortodoksinen kirkon rappusissa olevista railoista. Turun ortodoksisen seurakunnan kiinteistölautakunnan jäsen Markku Repo kertoo, että portaiden tila on pahentunut huomattavasti. Railot ovat avautuneet useita senttejä. Painunut savimassa on liikuttanut rappusia hiljalleen monien vuosien ajan, mutta toriparkkiremontti on nopeuttanut muutosta.

Seurakuntasihteeri Leena Haapala-Lindholm harmittelee rappusten tilannetta.

– Kiviportaat alkavat hajoamaan. Korjasimme niitä sisäänkäynnin kohdalta seurakunnan omakustanteisesti viime vuonna, ja kohta ne ovat taas samassa kunnossa, hän kertoo.

– Siinä on aina ollut vajoama, en sitä kiellä, Haapala-Lindholm lisää.

Hän myös kertoo, että painauma torin muutostöiden yhteydessä johti siihen, että kirkon ympärillä olevan aidan lukko ei toiminut kunnolla, joten lukko piti vaihtaa.

Turun ortodoksinen kirkon perustusten tukemista ei ole aloitettu vieläkään. Repo kertoo, että perustusten vahvistaminen olisi pitänyt alun perin aloittaa keväällä, ja sitten kesällä, mutta syyskuun alussa selvisi, että perustusten tukemiseen tarvitaan rakennuslupa.

Kirkko ei maksa korjauksista Revon mukaan vaan korjausten maksusta on vastuussa Toriparkki Oy, jonka kanssa on tehty sopimus.

Kirkkorakennus ei ole vajonnut juurikaan – toisin kuin rappuset.

– Mittauksia tehdään kolmen kuukauden välein. Vuoden aikana on tapahtunut millin osien verran muutoksia. Yhdessä kohtaa oli millin verran, Repo arvioi.

Hän sanoo, ettei kirkolla ole suuri kiire asian kanssa.

– Periaatteessa kirkko voi odottaa, koska stabiliteetti on hyvä, mutta portaat pitäisi saada korjattua etukäteen. Nekin tarvitsevat erityisluvan, Repo lisää.

Haapala-Lindholm kertoo yllättävästä positiivisesta toriparkkiremontin seurauksesta: kirkkoon on tullut enemmän kävijöitä.

Haapala-Lindholm arvioi, että jos aiemmin kävijöitä on ollut päivällä kymmenen, nyt kävijöitä on voinut olla jopa neljäkymmentä.

– Ihmiset ovat varmaankin torilla asioidessaa huomanneet kyltin ja löytäneet paremmin tänne, kun nyt ei ole tietä ja parkkipaikkoja välissä, hän kertoo.

Turun päivänä kirkossa oli satoja vierailijoita.

Kirkko on poikkeuksellisesti auki joka päivä ensi kevääseen asti.

Toriparkkiremontti on aiheuttanut keskustassa melua vaihtelevasti. Haapala-Lindholmin mukaan myös kirkkoon on kantautunut jonkin verran melua.

– Tosin meillä on palvelukset pääasiassa viikonloppuisin, jolloin rakentamista ei tapahdu. Joskus se on häiritsevä tekijä. Esimerkiksi kirkko-opastuksissa sitä voi kuulua jonkin verran, Haapala-Lindholm kertoo.