Tässä koko Suomen verokärki – näin hurjasti Top 10 tienasi viime vuonna

. Riitta Ketola

Jari Pietiläinen

Maanantaina julkaistujen vuoden 2018 verotietojen mukaan Suomen verokeisari on 127,5 miljoonan euron tuloillaan Ilkka Paananen, joka on Supercellin toimitusjohtaja. Hänen verotettavat ansiotulonsa olivat 18 miljoonaa euroa. Pääomatulot olivat 92 miljoonaa euroa.

Myös verolistan kakkonen on Supercellin johtohahmoja: yhtiön luovalla johtajalla Mikko Kodisojalla oli ansiotuloja 15 miljoonaa euroa ja pääomatuloja 83 miljoonaa euroa.

Kolmanneksi eniten verotettavia kokonaistuloja vuonna 2018 oli Karl Kyöstilällä. Hänen verotettavat kokonaisansiot olivat 47,3 miljoonaa euroa. Hänet tunnetaan hammashoitolaitteita myyvästä ja valmistavasta Planmeca-yrityksestään.

Suomen kovatuloisimpien listalla sijalla neljä on rakennusliike Lehto Groupin entinen toimitusjohtaja Asko Myllymäki 41 miljoonan euron kokonaistuloilla. Hän myi viime vuonna rakennusliike Lehto Groupin osakkeita kymmenillä miljoonilla euroilla.

Viidentenä listalla on bioteknologiayhtiö HyTestin toimitusjohtaja Maria Severina, jonka ansiotulot olivat 36,2 miljoonaa euroa ja pääomatulot hieman yli kolme miljoonaa euroa.

Kuudentena listalla on jyväskyläläinen Jukka Autere, joka on Inmicsin omistaja ja toimitusjohtaja. Hänen tulonsa olivat hieman yli 33 miljoonaa euroa, joista valtaosa oli pääomatuloja.

Myös Autereen isä ja veli nousivat tulolistalla korkealle noin 14 miljoonan euron tuloillaan, vaikka eivät top 10 -joukkoon mahtuneet.

Seitsemänneksi kipusi turkulainen metsäalalla toimiva Matti Heyno, jonka tulot olivat hieman yli 27 miljoonaa euroa. Heyno on listan yllättäjä, sillä aiempina vuosina hänen tulonsa ovat olleet selvästi pienemmän. Heyno ei kiireeseen vedoten halunnut kommentoida kovien tulojensa taustaa.

Peliyhtiö Small Giant Gamesin myynnillä rikastuneen Otto Niemisen tulot olivat kaikkiaan 22 miljoonaa euroa, millä sijoitutaan listan sijalle 8.

Yhdeksäntenä on niin ikään Small Giant Gamesin kaupalla kultasuoneen iskenyt Timo Soininen, jolle verotettavia tuloja ropisi lähes 21 miljoonaa euroa.

Kymmenenneksi eniten ansaitsi Samu Hällfors, jonka Framery suunnittelee ja rakentaa toimistoihin äänieristettyjä tiloja, kuten puhelinkoppeja ja neuvotteluhuoneita. Hänen tulonsa olivat yli 20 miljoonaa euroa.

Verottajan medialle ennakkoon antama lista ei ole täysin kattava, sillä kaikkiaan 231 vähintään 100 000 euroa ansainnutta henkilöä on kieltänyt tietojensa luovuttamisen.

Kommentoi

Palvelut