Kolmannes turkulaisista aikoo vähentää bussimatkojaan, jos hinta nousee

Föli Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Turku harkitsee kaupungin tiukassa taloustilanteessa yhtenä säästötoimenpiteenä Föli-maksujen korotuksia. Kysyimme Turkulaisen Lukijaraadilta, miten Fölin mahdollinen hinnankorotus vaikuttaa bussien käyttöön. Kolmannes vastaajista kertoo, että korotus saisi heidät vähentämään bussimatkojaan.

Eniten vähennysaikeita on ikäryhmässä alle 40 vuotta. Heistä peräti 47 prosenttia sanoo vähentävänsä bussin käyttöä, mikäli maksut nousevat.

Mahdolliset korotukset kirvoittavatkin tiukkaa palautetta lukijoilta.

– Bussilippujenhintaaeisaisikorottaa,koskaonsuuri ryhmämatkustajia, joille bussi on ainoa mahdollisuus liikkua, kiteyttää yksi raatilainen.

Moni raatilainen toteaa, että hintojen korotus vähentäisi bussin käyttöä ja ohjaisi muiden kulkuneuvojen pariin. Osa arvelee sähköpotkulautojen jo vähentäneen bussin käyttöä. Sama pätee, jos mietitään, mennäänkö omalla autolla vai bussilla.

– Lippujenhinnankorotusonväärätapayrittäänostaa matkustajamäärää. Kynnys oman autonkäyttöön laskee, kunbussimaksukallistuu, kommentoidaan raadista.

Osa raatilaisista ei soisi korotuksia tulevan senkään vuoksi, että Kauppatorin remontti on pidentänyt matkaa bussipysäkeille.

– Vanhankinonnytjaksettavakävellä200-300 metriä enemmän. Hyvä tietysti liikunnan kannalta, mutta huonokuntoiselle tai paljon ostoksia kantavalle ei - varsinkaan talvella.

Moni raatilainen vertaa Fölin hintoja ulkomaiden vastaaviin. Itä-Euroopassa voi päästä bussilla ilmaiseksi tai kertamaksu on euron. Myös suhde kaukoliikenteen hintoihin mietityttää.

 – Nykyäänpääseematkustamaanbussillajoskusneljällä eurolla Helsinkiin meno-paluulla. Olisi kohtuutonta nostaa hintoja.

Tietoykkönen toteutti kyselyn syyskuun lopussa. Vastaajia oli 355.

Hintakysely

Kysyimme Lukijaraadilta myös, mikä olisi kohtuuhinta Fölin kertalipulle. Saimme 250 vastausta, ja valtaosa eli 74 prosenttia oli sitä mieltä, että kertalipulle sopiva hinta on 2-3 euroa. Alle kahden euron hinnan puolesta liputti viisi prosenttia vastaajista. Neljä euroa olisi valmis maksamaan 15 prosenttia vastaajista. Muutama vastaaja oli sitä mieltä, että Fölin pitäisi olla ilmainen. Osa ehdotti myös lippuhinnan alentamista Kauppatorin remontin keston ajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää