Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Jukan sähkölasku oli jopa 250 e/kk – mies teki ison riski-investoinnin, ja pian lasku on 0 euroa

Parikkalalainen Jukka Heinonen on irrottanut omakotitalonsa sähköverkosta ja tuottaa sähkönsä nyt itse, kertoo Yle uutisessaan Heinosen nelihenkisen perheen omakotitalon sähköntuotanto on aurinkopaneelien ja akuston varassa.

Heinosen perheen sähkönkulutus on vuodessa noin 12 000 kilowattituntia. Sähkölasku oli kuukaudelta noin 150–250 euroa.

– Kyllä se kallista oli. Harmitti, kun suurin osa hinnasta tuli siirtomaksuista, Heinonen kertoo.

Muutama vuosi sitten useat sähkönjakeluyhtiöt korottivat roimasti sähkönsiirtohintoja.

187 neliön suuruinen omakotitalo on ollut nyt reilut puoli vuotta irti valtakunnan sähkönjakeluverkosta. Sähköyhtiöiden mukaan off grid -järjestelmien, eli ratkaisujen, joissa omakotitalo on kokonaan irti valtakunnallisesta sähkönjakeluverkosta, toteuttaminen on hyvin harvinaista Suomessa.

Heinonen ei ole vielä irtisanonut sähköliittymää, varmuuden vuoksi. Tulevan talven jälkeen Heinosen on tarkoitus irtautua valtion sähköverkosta lopullisesti. Sen jälkeen sähkölasku on pyöreä nolla. Tällä hetkellä Heinonen maksaa vielä liittymämaksua, joka on vajaa 40 euroa kuukaudessa.

– Jos irtisanon sähköliittymän, saan takaisin 3 000 euron liittymismaksun, jonka aikoinaan maksoin. Toisaalta jos haluan joskus liittyä takaisin sähköverkkoon, se maksaa 5 000 euroa.