Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varoitus Raksystemsiltä: Rossipohja kuuluu nyt riskirakenteisiin – kostea pohja on otollinen mikrobien kasvupaikka

Huonosti tuulettuva puurakenteinen alapohja kuuluu riskirakenteisiin, Raksystems tiedottaa verkkosivuillaan

Tuulettuvalla alapohjalla tarkoitetaan lattiarakennetta, jonka alapuolella maanpinnan ja puurakenteisen alapohjan välissä on ulkoilmalla tuulettuva tila. Kansankielellä sitä kutsutaan rossipohjaksi.

Pintapuolinen ja aistinvarainen arviointi tai pintojen kosteuskartoitus pintatunnistimella ei ole riittävä menetelmä rakenteen kunnon selvittämiseen.

Jos asukas ei tiedä, onko talossa rossipohja, sen voi tunnistaa kopistelemalla lattiaa. Lattiasta lähtevä ääni voi antaa viitteitä sen muodosta. Myös tuuletusaukot talon sokkelissa kielivät siitä, että kyseessä saattaa olla rossipohjainen talo.

Tuulettuvaa rossipohjaista puurakenteista alapohjarakennetta on käytetty 1800-luvulta alkaen ja rakenne on edelleen käytössä. Oikeanlaisella käytöllä ja kunnossapidolla rakenne on turvallinen talon asukkaille.

Raksystems kehottaa talon asukasta huolehtimaan siitä, että ryömintätilaa ei käytetä tavaroiden varastoimiseen ja ettei tilasta löydy orgaanisia aineita. Tilan tuuletusaukkoja ei kannata tukkia.

Mikäli alapohja ei tuuletu kunnolla, voi pinnoille tiivistyvä kosteus aiheuttaa haittaa tilan rakenteille. Kosteus pääsee rakenteisiin esimerkiksi puutteellisesti toimivan tai kokonaan puuttuvan salaojituksen vuoksi. Täyttömaa-aines voi olla liian hienojakoista perustusten alla, mikä muun muassa aiheuttaa kosteutta.

Jos tilan kosteuspitoisuus pääsee kasvamaan liian suureksi, kosteus tiivistyy tilan pinnoille huurteena tai vetenä. Sulava huurre ja ilmasta tiivistyvä vesi mahdollistavat mikrobikasvuston synnyn kaikille pinnoille.

Ryömintätilan ilmanvaihto tulee varmistaa riittävällä tuuletusaukkojen määrällä. Myös niiden koko ja sijainti vaikuttaa tuulettumiseen.