Kulutusluottojen nostot kasvoivat 40 miljoonalla eurolla – koroissa ennätyksellisen suuria eroja

Kela myöntää perustoimeentulotuen ja kunnat harkinnan mukaan täydentävää sekä ehkäisevää tukea. Arkisto / Ella Kajaste

Anniina Virtanen

Luottolaitosten välinen korkoero oli ennätyksellisen leveästi 5,3 prosenttiyksikköä viime syyskuussa, selviää Suomen Pankin tilastoista.

Luottolaitosten myöntämien uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi elokuusta ja oli 6,2 prosenttia syyskuussa tänä vuonna.

Kasvavan osan uusista vakuudettomista kulutusluotoista myöntävät luottolaitokset, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan korkeampikorkoisia vakuudettomia kulutusluottoja. Näiden toimijoiden myöntämien uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko oli yli 11 prosenttia syyskuussa.

Tänä syksynä uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin 40 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten, eli yhteensä 274 miljoonan euron edestä.

Tammi-syyskuussa vakuudettomia kulutusluottoja on nostettu 6 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Nostomäärien suurenemisen myötä vakuudettomien kulutusluottojen kannan kasvu on kiihtynyt. Vakuudettomien kulutusluottojen kanta on 5,8 miljardia euroa.

Kotitalouksien kulutusluottokanta kokonaisuudessaan oli kesäkuun lopussa arviolta 22,6 miljardia euroa, mistä luottolaitosten myöntämien kulutusluottojen osuus oli noin 71 prosenttia, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli 80 prosenttia.

Muut kuin Suomessa toimivat luottolaitokset myöntävät yhä suuremman osan kulutusluotoista.

Kotitaloudet nostivat syyskuussa uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on 200 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli syyskuun lopussa 99,6 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 prosenttia.

Kotitalouslainoista oli syyskuun lopussa kulutusluottoja 16,4 miljardia euroa ja muita lainoja 17,6 miljardia euroa.

Uusia yrityslainoja nostettiin syyskuussa 1,6 miljardin euron edestä, pois lukien tili- ja korttitiedot. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski elokuusta ja oli 2,4 prosenttia.

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli syyskuun lopussa 89,6 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 34,2 miljardia euroa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli syyskuun lopussa 94,2 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,11 prosenttia. Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 81,3 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia 4,8 miljardia euroa.

Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat syyskuussa 0,2 miljardia euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli syyskuussa 0,27 prosenttia.

Luvut ovat Suomen Pankin tuoreesta tilastosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää