Aurajoen itärannalle tulee ensi vuonna uusi ravintola, jossa voi nautiskella illan viimeisistä auringonsäteistä, katso havainnekuvat

Teemu Nurmi

Aurajoen itärannalle tulee uusi ravintola. Wärtsilän vanhaan pumppaamorakennukseen tulevasta ravintolasta uutisoitiin jo hieman yli kolme vuotta sitten, mutta hankkeesta ei ole sittemmin kuulunut mitään kunnes tovi sitten vanhan nosturin kupeessa, Loft-tehtaan edessä olevan pumppaamon ympärille ilmestyivät rakennusaluetta rajaavat aidat.

– Tähtäämme siihen, että ravintola saadaan auki kesään mennessä, mutta joka tapauksessa avaamme sen ensi vuonna, hankkeen isä, Arkkitehtitoimisto Haroma & Partnersin toimitusjohtaja Renni Haroma kertoo.

Haroma & Partners suunnitteli muutama vuosi sitten Wärtsilän vanhasta L-tehtaasta Loft-tehdas-asuintalon. Tehdasrakennuksen edessä, aivan Aurajoessa kiinni oleva pumppaamorakennus kiinnitti Renni Haroman huomion projektin aikana.

Pumppaamo oli Wärtsilän omistuksessa. Pitkään käyttämättömänä ollut rakennus oli tarkoitus purkaa.

– Kysyin Wärtsilältä, josko se voisi lykätä purkamista sen verran, että saan selville, voiko rakennukselle keksiä jonkin uuden käyttötarkoituksen. Sijaintihan on upea: aivan kiinni joessa ja historiallinen nosturi on suoraan pumppaamon yllä, Haroma sanoo.

Pumppaamon lähiympäristössä asuu nykyään todella paljon ihmisiä, mutta seudulla ei ole juurikaan palveluja, saatika ravintola- ja kahvilatoimintaa.

Turun kaupungin edustajat suhtautuivat hankkeeseen kaiken kaikkiaan myötämielisesti. Haroma haki poikkeuslupaa kaksikerroksiselle, 350 neliön ravintolarakennukselle. Rakennuslupa tuli jo kesällä 2017, mutta yksi lähellä sijaitseva taloyhtiö valitti siitä hallinto-oikeuteen asti. Valitus hylättiin, mutta meni kaikkiaan puolitoista vuotta ennen kuin rakennuslupa sai lainvoiman.

Pumppaamo on ollut jo aikoinaan kaksikerroksinen, mutta nyt jäljellä oli enää yksi kerros. Se näytti ulospäin matalalta, mutta todellisuudessa kerroksesta on puolet maan sisässä. Nyt rakennuksen alkuperäinen kaksikerroksisuus palautetaan.

Vanhaan tilaan tulee muun muassa keittiö, varsinainen ravintolasali tehdään uudisrakennukseen. Lisäksi ravintolaan tulee terassi ja Turun kaupunki on myös antanut luvan laittaa asiakaspaikkoja katutasoon rakennuksen sataman puoleiseen päätyyn, jonne paistavat iltojen viimeiset auringonsäteet.

Renni Haroma työstää projektia kumppanin kanssa. He tulevat kiinteistöön omistajiksi ja ravintolatoimintaa vetämään pyritään saamaan Jerome van Breemen kenties kombinaationa jonkun toisen alan ammattilaisen kanssa.

Van Breemen, jolla oli aikoinaan Ribs-ravintola Pinellan tilassa, on ollut hankkeessa mukana lähes alusta asti ja on edelleen.

Ravintolan konsepti muokkautuu pikku hiljaa. Kyseessä on kuitenkin paikka, joka on hyvätasoinen, rento ja ja kansainvälisen henkinen. Tarkoituksena ei ole tehdä liiallisen fine dining -ravintolaa vaan monille eri käyttäjäkunnille sopiva.

Renni Haroma kuvailee ravintolarakennusta sanoilla moderni, linjakas ja loft-henkinen. Kun rakennus kulkee nosturin toiselta puolelta toiselle, se muuttaa muotoaan ja "sukeltaa" kaarevana läpi.

– Tunnelma vaihtelee ravintolan sisälläkin riippuen siitä, missä kohtaa olet, Haroma kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää