Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppahallin kauppiaat huolissaan nousevista pysäköintimaksuista – pitäisikö automarketit saada mukaan säästötalkoisiin?

Turun kauppahallin kauppiaat ovat huolissaan Turun kaupungin aikeista nostaa pysäköintimaksuja.

– Onhan huoli suuri varmasti kaikilla keskustan liikkeillä. Tässä lisätään entisestään epätasa-arvoa. Ei tarvitse mennä kovin kauas keskustasta, niin pysäköinti on ilmaista, Turun kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Jari Heinonen sanoo.

– Jos murehditaan kauppahallin ja kivijalkakauppojen tulevaisuutta, niin on se aika kohtuutonta, että vielä entisestään nostetaan parkkimaksuja. En usko, että se ainakaan lisää keskustan vetovoimaa.

Turun kaupunki aikoo sopeuttaa talouttaan vuosina 2020–2023 vähintään 50 miljoonalla eurolla.

Kaupunginjohtaja Minna Arve esittää, että 2,8 miljoonaa euroa tuosta summasta kerättäisiin pysäköinnistä.

Kiekkopaikkoja muutettaisiin maksullisiksi, maksullisuusaluetta laajennettaisiin, pysäköinnintarkastajien määrää lisättäisiin neljällä, maksullisuusaikaa kasvatettaisiin ja pysäköintimaksuja korotettaisiin.

Lisäksi asukaspysäköintimaksuja tarkistettaisiin ja aluetta laajennettaisiin.

Kauppiaat toivovat kaupungin talouden sopeuttamiseen alueellista tasa-arvoa.

– Minusta rahaa ei pitäisi repiä ainoastaan keskustan alueelta. Talouden sopeuttamista pitäisi tehdä tasapuolisemmin, Jari Heinonen sanoo.

Hän huomauttaa, että kaupunki voisi myös päättää nostaa keskustan ulkopuolella sijaitsevien automarkettien maanvuokraa. Silloin kaupunki kohtelisi keskustassa ja keskustan ulkopuolella toimivia yrittäjiä tasapuolisesti.

Kauppahallin pysäköintialue on Heinosen mukaan hallille erittäin tärkeä.

– Kyllähän kauppahallin parkkipaikka on keskellä päivää ja viikonloppuisinkin tupaten täynnä. Olisi hyvä, jos se olisi pelkästään kauppahallin asiakkaiden käytössä, Heinon sanoo.

– Miehet eivät ainakaan kanna mitään tavaraa korttelia kauemmas. Jos elävää keskustakaupankäyntiä halutaan pitää yllä, pitäisi keksiä jotain muita säästökohteita.

Kauppahallin kauppiaat ovat joutuneet kärsimään keskustan työmaista. Tällä hetkellä kauppiaat odottavat, että keskustan tilanne alkaa palautua ennalleen.

– Odotamme kuin kuuta nousevaa, että remontit saadaan valmiiksi, ja koetamme koko ajan nähdä valoa tunnelin päässä. Toivottavasti Hansakorttelin valmistuminen alkaa taas saada ihmiset liikkeelle, Heinonen sanoo.

– Jos me jotenkin selviämme hengissä tämän remontin ajan, ei toivoisi uusia uhkakuvia, hän viittaa kaavailtuihin pysäköintimaksujen korotuksiin.