Stressaako? – "20 minuuttia metsässä riittää, vaikka ihminen viedään sinne puoliväkisin", sanoo hyvinvointivalmentaja

Metsään mentäessä toimii vanha ohje: jätä aivot narikkaan, eli lopeta ajattelemasta. Marita Itävuori

Marita Itävuori

Pieni joukko ulkoilukamppeisiin sonnustautuneita naisia ja yksi koira lähtivät lähimetsään kokeilemaan, millaisia vaikutuksia syksyinen metsä tarjoaa.

Kyseessä ei ollut tavallinen kävelylenkki, vaan Villitarhan Katriina Mähösen johdolla harjoiteltiin läsnäoloa ja havainnointia. Loviisalainen Villitarha järjestää muun muassa ihmisten hyvinvointiin liittyviä kursseja.

Metsäharjoitusten tavoitteena oli saada tuntumaa luonnon hyvää tekeviin vaikutuksiin. Sen sijaan että rynnisimme harjun halki sivuillemme vilkuilematta, opettelimme tuntemaan ja aistimaan.

– Ei saa käyttää aivoja. Ja sitä on tulossa lisää, Mähönen sanoo Loviisan Sanomissa.

Tunnin metsäkävelyn aikana tutustuttiin tietoiseen kävelyyn, tehtiin hengitysharjoituksia, katseltiin metsäluonnon yksityiskohtia, ja lopulta otettiin kaikki aistit käyttöön: haisteltiin, maisteltiin ja kosketeltiin.

– Naureskellaan, että oletteko puunhalaajia? Kannattaa kokeilla!

Mähösen vinkit olivat arkipäivän viisauksia, jotka yleensä pakkaavat kaikessa tohinassa unohtumaan.

– Kun arki pakottaa päämäärätietoisuuteen, pitää hidastaa.

Arjessa jo hetken pysähtyminen auttaa. Mähösen mukaan mikrotauot auttavat ihan oikeasti jaksamaan.

Tärkeintä on oppia olemaan tässä ja nyt. Pääkopan sijasta on käytettävä kroppaa.

Moni ryhmäläinen mietti, että lenkillä ollessaan ei useinkaan huomaa, missä on. Mikäli luonnon hyvät vaikutukset haluaa saada käyttöön, ympäristöään on aistittava.

Oppimalla olemaan läsnä hetkessä on Mähösen mukaan monia vaikutuksia. Se auttaa parantamaan myös ihmisten välistä kommunikaatiota.

– Liikenneturvallisuudenkin kannalta olisi hyvä, jos ihmiset olisivat läsnä hetkessä, Mähönen huomautti.

Voimaa, rentoutumista ja rauhoittumista on luonnosta haettu varmaan aina, ainakin näillä Pohjolan perukoilla.

– Stressihormonit alkavat laskea jo 20 minuutin jälkeen, kun luonto alkaa vaikuttaa. On hämmästyttävää, että niin käy, vaikka ihminen vietäisiin metsään puoliväkisin.

Jos luonnon keskelle ei ehdi pidemmäksi aikaa, kannattaa lyhyetkin mahdollisuudet käyttää hyväksi. Voi kävellä vaikka puiston halki. Mitä pidempään luonnon keskellä voi viipyä, sitä pitkäaikaisempi on kuitenkin sen vaikutus.

– Tämä ei ole sellaista, että mitataan askelia askelmittarin avulla. Luonnon vaikutus ei ole itsestään selvä, vaan on tehtävä valinta.

Mitä pitempään luonnon hyvät terveysvaikutukset pääsevät vaikuttamaan, sitä paremmat seuraukset ovat.

Myönteisiä tuntemuksia tarjoavat niin oma mielenmaisema, kuin mielipaikka. Luontoelementtiä voidaan käyttää aivan tietoisesti ja tavoitteellisesti kuntoutuksessa, terapiassa, hoidossa ja ohjauksessa.

Mielipaikan hyvää tekevästä vaikutuksesta varmaan jokaisella on kokemuksia. Mielipaikkaansa voi vaeltaa jokainen, kun laittaa silmät kiinni ja antaa ajatuksen vaeltaa.

Tämän jutun julkaisi ensin Loviisan Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää