Hinta estää vielä hyönteisten ruokapöytien valloitusta – miksei hyönteiselintarvikkeita tueta lihantuotannon tapaan?

Mikko Mäkinen (oik.) ja Aati-poika valmistautuvat maistamaan Marko Reinin sirkkatuotteita. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Turkulaisen Marko Reinin yritys myy hyönteiselintarvikkeita. Toiminta alkoi puolitoista vuotta sitten sirkkojen kasvatuksella, mutta nyt yritys keskittyy myymään sirkkatuotteita.

Reinin mukaan hyönteistuotteissa suurin este suuremmalle menekille on hinta.

– Taistelemme epäterveessä kilpailutilanteessa. Varsinkin lihan tuet ja valmis ketju ovat aiheuttaneet epäterveen kilpailuedun. Hyönteisestä tulisi tehdä tavallinen elintarvike eikä luksustuote, jota se nyt on, Reini tiivistää.

Reinin mukaan hyönteiselintarvikeala on vasta alkutaipaleella, ja nyt sen pitäisi kyetä kilpailemaan muun elintarvikealan kanssa. Tämä on vaikeaa ilman valtion tukea.

– Kasvattajille pitäisi saada jonkinlainen tukiohjelma, sillä nyt he kärvistelevät nollatuloilla. Parin vuoden tukiohjelma riittäisi, että alalla saadaan jalansijaa.

Tämä riittäisi, sillä Reinin mukaan hyönteisten kasvattaminen ruoaksi on niin halpaa, että kunhan alkuun päästään, muu liha on tuettuna kaksi kertaa kalliimpaa.

Reini myy tuotteitaan parhaillaan käynnissä olevilla Turun silakkamarkkinoilla. Hänen mukaansa ennakkoluulot hyönteistuotteita kohtaan eivät kansaa tunnu vaivaavan. Monelle hinta on se kynnyskysymys.

Kun seurailee hetken kuhinaa sirkkakojulla, osoittautuvat Reinin puheet todeksi. Maistelemaan sirkkatuotteita tullaan innokkaasti.

– Tuote on tuttu. Heti kun sirkkatuotteita tuli myyntiin, niitä maistettiin. On tehty voin kanssa paistettuna pannulla, kertoo Mikko Mäkinen

Myös nelivuotias Aati-poika on isän mukaan maistanut sirkkaa, vaikka toimittajan kysymykseen vastaakin reippaalla pään pudistuksella.

Mäkinen vahvistaa Reinin arvion siitä, miksi sirkkatuotteita ei vielä myydä tämän enempää.

– On vielä tyyristä, mielelläni käyttäisin enemmän.

Muokattu 27.10.2019: Korjattu Aati-tytär Aati-pojaksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut