Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun koiranpentu tulee taloon, pitäisikö töistä saada vapaa? – Joka kolmas suomalainen vastaa kyllä

Reilu kolmannes suomalaisista haluaisi pentuvapaan uudesta lemmikistä ja yli puolet sallisi vapaapäivän lemmikin kuoltua.

Koiranruokaa valmistavan Edgard & Cooperin eettämän kyselyn mukaan noin 36 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi ottaa käyttöön niin sanottu pentuvapaa. Pentuvapaan saisivat työntekijät, jotka hankkivat uuden koiran tai kissan.

Vastaajista lähes neljännes soisi uuden pennun omistajille vapaata 2–3 päivää. Noin kymmenesosa pitää yhtä vapaapäivää töistä riittävänä.

– Uuden pennun saapuminen on iso elämänmuutos niin lemmikille kuin sen omistajalle. Pennun ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat sen kehityksen kannalta keskeisintä aikaa, ja se sopeutuukin uuteen ympäristöönsä helpommin, jos päivät kuluvat tiiviisti yhdessä tutustuen ja puuhaillen, kertoo tiedotteessa yrityksen toinen perustaja Louis Chalabi

Suomessa ainakin eläintarvikeketju Musti & Mirri on ilmoittanut pentuvapaastaan vuonna 2018. Yhtiössä työntekijät saavat kolme palkallista vapaapäivää, kun uusi pentu liittyy perheeseen.

Vapaapäivä eläimen kuoleman vuoksi jakaa mielipiteitä. Valtaosan (56 prosenttia) mielestä oman koiran tai kissan kuolema on hyväksyttävä syy olla pois työpaikalta.

Täysin eriävä mielipide aiheesta oli noin neljänneksellä, ja osittain eri mieltä oli lähes joka kymmenes vastaaja.

– Ihmiset reagoivat lemmikin kuolemaan hyvin eri tavoin. Rakkaan lemmikin menettäminen voi olla musertava kokemus, joka haittaa henkistä ja fyysistä terveyttä, ja muuttaa omistajan arkirutiinit täysin. Toiset häpeävät eläimensä suremista, ja toisissa lemmikin poismeno voi aiheuttaa syyllisyyttä, kertoo Chalabi.

Edgard & Cooperin tilaamaan kyselyyn vastasi 1 008 henkilöä elokuussa, ikähaarukka oli 18–80 vuotta.