Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun ammattikorkeakoulu suunnittelee kasvattavansa opiskelupaikkojen määrää kolmanneksella – Nämä uudet tutkinnot lisättäisiin

Korkeakoulujen ja opetusministeriön väliset tavoiteneuvottelut sopimuskaudelle 2021–2024 ovat käynnistyneet. Ministeriön tavoitteena on lisätä korkeakoulututkintojen määrää nykyisestä siten, että 50 prosenttia nuorista aikuisista on suorittanut tutkinnon vuoteen 2030 mennessä.

Turun ammattikorkeakoulu tiedottaa, että se tavoittelee ministeriön rahoittamien tutkintojen enimmäismäärän, niin sanotun tutkintokaton, nostamista tulevaisuudessa toimintansa kolmella koulutusalalla. Voimakkaimmin kasvua esitetään sosiaali- ja terveysalalle ja tekniikkaan.

Turun AMK tulee hakemaan myös neljää uutta koulutusvastuuta alueen kriittisestä osaajatarpeesta johtuen. Uusia koulutuksia esitetään rakennusarkkitehdin, sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin, liikunnanohjaajan ja muusikon tutkintoihin.

Turun ammattikorkeakoulun ministeriölle tekemä esitys kasvattaisi tutkintomääriä tulevalla sopimuskaudella 35 prosenttia edelliseen kauteen verrattuna. AMK:n mukaan esitetty kasvu on suurin ammattikorkeakoulujen joukossa.

Opiskelijoiden sisäänottoa on nostettu merkittävästi kaksi vuotta sitten ja samalla on kiinnitetty huomiota läpimenojen parantamiseen. Sosiaali- ja terveysalalla sekä kulttuurialalla tutkintomäärät ovat jo useana edellisenä vuotena ylittäneet nykyisen sopimuskauden tutkintokaton. Arvion mukaan samankaltainen ylitys tapahtuisi tänä vuonna myös tekniikan alalla.

Suurin haaste koulutusten laajentamisessa on niiden rahoitus. Turun AMK:n tutkintomäärät ylittävät jo nykyiset tutkintokatot selkeästi ja lisäksi uusiin koulutusvastuisiin tarvitaan käynnistämisrahoitusta.