Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Snautserin tuijotus pelasti kylmettyneen miehen hengen – Kennelliitto palkitsee helsinkiläisen sankarikoiran ja 12 muuta hauvaa

Tiukkavaistoinen koira on omistajalleen rakas – ja toisinaan se voi jopa pelastaa ihmishengen.

Kennelliitto palkitsee vuosittain sankarikoiran arvonimellä koiria, jotka ovat olleet korvaamattomia silloin, kun ihmisiä on pelastettu tulipalosta, hukkumasta tai vaikkapa paleltumiskuolemalta.

Tänä vuonna sankarikoiran arvon saa kaikkiaan kolmetoista koiraa. Lisäksi 23 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Koirat palkitaan Messukeskuksessa 8. joulukuuta vietettävillä Koiramessuilla.

Yksi tuoreista sankarikoirista on Malmilla asuvan Heidi Mäkelän, 38, omistama kääpiösnautseri Maya, 9, joka teki todellisen uroteon viime tammikuussa.

– Istuin katsomassa televisiota myöhään illalla, kun Maya juoksi yhtäkkiä makuuhuoneesta sohvan viereen, Mäkelä kertoo.

Koira alkoi tuijottaa omistajaansa, joka komensi sen pois, mutta koira palasi hiljaa vinkuen. Mäkelä ajatteli koiran haluavan tarpeilleen ja nousi ylös.

Maya-koira juoksi makuuhuoneeseen ja katsoi ikkunaan päin vinkuen. Mäkelä ihmetteli käytöstä ja päätti lähteä koiran kanssa ulos.

– Kun puin päälleni, Maya oli levoton eteisen ovella. Kun sitten avasin oven, Maya syöksyi käytävään, vaikka normaalisti se odottaakin minun menevän ensin. Rapussa Maya katsoi rapun ulko-ovelle ja vinkui, Mäkelä muistelee.

Ulkona maassa makasi mies täysin liikkumatta. Mies oli vahvasti päihtynyt, eikä häntä saatu kunnolla hereille. Hän oli paljain päin ja kevyesti pukeutunut.

Heidi Mäkelä soitti hätäkeskukseen ja jäi Mayan kanssa odottelemaan apua.

Koira vartioi miestä tiiviisti pitäen koko ajan näköyhteyden tähän. Se kävi myös välillä haistelemassa miestä.

– Poliisipartio saapui paikalle noin vartissa. Mies saatiin hereille, mutta poliisit sanoivat, että ilman soittoa hälytyskeskukseen ei mies olisi selvinnyt pää paljaana hangessa maaten, Mäkelä kertoo.

Erikoista tilanteessa oli se, että Maya ei nähnyt maassa makaavaa miestä ikkunasta lainkaan, sillä verhot olivat tiukasti kiinni.

– Jotenkin se vain vaistosi, että kaikki ei nyt ole kunnossa, Mäkelä ihmettelee.