Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lemmikkieläinten myrkytyksiä jo lähes sata – nämä myrkyt uhkaavat koiria ja kissoja

Eläinlääkärit raportoivat Tukesille 96 myrkytystapausta, joissa he epäilivät, että lemmikkieläin oli altistunut alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle. Tapauksia on raportoitu siitä lähtien, kun alfakloraloosivalmisteet tulivat markkinoille vuonna 2015.

Myrkytystapauksista suurin osa, 58 tapausta, tapahtui vuosien 2018 ja 2019 aikana. Myrkytystapahtumien määrä on mahdollisesti kasvussa. Asia käy ilmi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, Tukesin, keväällä 2019 tekemästä kyselystä.

Yleensä kyseessä oli kissa, jonka epäiltiin altistuneen myrkylle välillisesti, kuten syömällä myrkkyä syöneitä hiiriä. Erityisesti vapaana liikkuvat kissat ovat vaarassa myrkytykselle, koska myrkyn syöneet hiiret saattavat mennä ulos ennen kuin kuolevat.

Lemmikkieläin voi myös syödä myrkkysyötin, jolloin ne altistuvat myrkylle. Suurin osa lemmikeistä toipui myrkytyksestä, Tukesin tiedotteessa kerrotaan.

Tukesin mukaan lemmikin myrkytysriskin välttää parhaiten sillä, ettei jyrsijämyrkkyjä käytetä. Tukes kehottaa ensisijaisesti torjumaan jyrsijöitä tilkitsemällä rakennuksessa olevat raot ja siivoamalla pois jyrsijöille maistuvat ruuat, kuten pihamaalla olevat omenat.

Loukkuja voi käyttää jyrsijöiden pyydystämiseen, mutta on syytä varmistaa, ettei lemmikkieläimet tai lapset pääse niihin käsiksi. Jos kuitenkin myrkkyjä käyttää, käyttöohjeita täytyy noudattaa tarkasti.

– Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on hyvä ilmoittaa myös naapurille, jotta he osaavat pitää lemmikkinsä kytkettyinä myrkkyjen käytön ajan, Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen tiedotteessa.

Lemmikin myrkytysepäilyn jäljille pääsee seuraamalla sen oireita. Eläimellä voi olla myrkytystila, jos sillä ilmenee äkillisesti ja nopeasti eteneviä hermostollisia oireita, kuten tasapainohäiriöitä, horjuvaa liikettä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä, lihasnykäyksiä ja kouristelua. Eläin voi olla alilämpöinen, kuolata ja muuttua äkillisesti apaattiseksi tai aggressiiviseksi.

Myrkytysepäilyssä lemmikki on syytä vielä nopeasti eläinlääkärin hoitoon. Eläin voi toipua myrkytyksestä, jos oireet eivät ole edenneet vakaviksi.

Myrkytystilan varmistaminen vaatii, että alfakloraloosia löydetään analyysissa eläimen virtsasta tai kudoksista. Usein alfakloraloosimyrkytystä voidaan kuitenkin epäillä eläimellä havaittujen tyypillisten oireiden perusteella.