Isän diilistä seuranneet pizzaöverit johtivat siihen, että Samuel Mikander on nyt yksi Suomen kärkikokeista – kilpailee pian Suomen joukkueessa legendaarisessa ruokamittelössä

Karjaalainen Samuel Mikander ja mustiolainen Kari Julin ovat mukana Stuttgartissa Suomen kokkimaajoukkueessa. Kumpikin on töissä Mustiolla Linnankrouvissa. Kai Jauhiainen / Arkistokuva

Kai Jauhiainen

Raasepori mainostaa itseään lähiruokakulttuurilla ja tasokkailla ravintoloilla, mutta kulinaristisella itsekehulla on katetta. Vai voiko olla sattumaa, että Suomen kokkimaajoukkueen kymmenestä kokista peräti kaksi on Raaseporista?

Ei voi.

Kokkiolympialaiset järjestetään ensi helmikuussa Saksan Stuttgartissa. Joukkueessa ovat Raaseporista karjaalainen 28-vuotias Samuel Mikander ja Pohjasta lähtöisin oleva 31-vuotias KariJulin, joka on nyt muuttanut Mustiolle. Kumpikin on töissä Mustion linnan Linnankrouvissa.

Samuel Mikanderista piti alunperin tulla palomies. Miehen isä piti Karjaalla sisustusliikettä ja teki lähipizzerian kanssa diilin: Pizzeria sai valaisimia ja sisustusliike pizzoja.

– Söin pizzoja kaksi viikkoa niin, että ne tulivat korvistakin ulos. Ryhdyin tekemään kotona jauhelihakastiketta ja huomasin, että ruoan tekeminen on mukavaa puuhaa, muistelee Mikander.

Yläasteen jälkeen Mikander lähti Ahvenanmaalle kokkikouluun ja kiersi sen jälkeen ravintoloita niin Raaseporissa kuin muuallakin aina Norjaa myöten. Karjaalla Mikander oli tuttu näky Köttkontrollenissa, mutta maaliskuussa hän aloitti työt Linnankrouvin keittiömestarina.

Kari Julin ei myöskään suunnitellut kokin uraa nuorena.

– Halusin rakennusmieheksi, mutta äiti kielsi, nauraa Julin.

Julin opiskeli kokiksi Lohjalla Luksiassa. Valmistumisen jälkeen hän hankki työkokemusta Islannin Reykjavikia myöten ja oli töissä muun muassa Tammisaaressa GH:ssa.

– Siellä opin perinteisen, klassisen ruoan tekoa. Höyrylaivapihvi tuli tutuksi.

Helsingissä Julin oli muun muassa Kappelissa, Askissa ja Olo Groupissa. 2,5 vuotta sujahti Vilppulassa Rapukartanossa, jossa tutuiksi tulivat niin rapu- kuin riistaruoatkin.

Vuodenvaihteessa Julin aloitti työt Mustion Linnankrouvin vuoromestarina.

Linnankrouvin ravintolatoiminnoista vastaava Niko Tuominen on ylpeä siitä, että Linnankrouvilla on palkkalistoillaan peräti kaksi Suomen kokkimaajoukkueen jäsentä.

– Linnankrouvi on sellainen työpaikka ja työyhteisö, että tämä houkuttelee ammatillisesti kunnianhimoisia kokkeja. Täällä voi kehittyä ja oppia ammatillisesti, pohtii Tuominen.

Suomen kokkimaajoukkue edustaa Suomea The Culinary Olympics -mittelössä Saksan Stuttgartissa ensi helmikuussa. Kokkiolympialaisten harjoittelutahti on kova ja esimerkiksi marraskuussa Mikander ja Julin ovat kiinni harjoituksissa joka viikonloppu. Palkkaa he eivät saa.

Niko Tuominen pahoitteleekin sitä, miten muualla arvostetaan kokkeja enemmän.

– Kokkiolympialaisten arvostus on Keski-Euroopassa valtava. Ruotsin ja Norjan hovit tukevat maidensa joukkueita. Siitä voi päätellä, miten paljon paremmat resurssit niiden maiden joukkueilla on, kertoo Tuominen.

Suomessa kokkimaajoukkueen sponsorit ovat yksityisiä yrityksiä.

– Julkista rahallista tukea ei tule, kertovat Mikander ja Julin.

Suomi osallistuu Stuttgartissa kahteen sarjaan: Hot Kitchen ja uuteen sarjaan Chefs Table. Jokaisella kokilla on oma, tarkka vastuualueensa ja kilpailumenu on tarkoin varjeltu salaisuus. Pistelaskussa jokaisella maalla on alussa sata pistettä ja virheistä pisteitä menetetään – siksi maat pelaavat varman päälle.

– Siitä ei sinänsä saa lisäpisteitä, että käyttää menussa omia, kansallisia erikoisraaka-aineita. Siksi joku tyrni voi olla liian voimakas maultaan, kertoo Mikander.

Mikander ja Julin ovat kumpikin olleet aiemmin kokkimaajoukkueessa. Nyt tavoitteena on voitto, sillä vuoden 2016 kokkiolympialaisissa Singapore vei Hot Kitchenin voiton vain 0,6 pisteellä.

– Olen ylpeä siitä, että voin olla Suomen joukkueessa, kiteyttää Mikander.

– Olen jo käynyt katsastelemassa palkintotonttia Fiskarsista von Julinin tieltä, nauraa Julin.

Jutun julkaisin ensin Länsi-Uusimaa-lehti.

Herkuttelemaan!

Ensi vuoden helmikuussa pidettävien Stuttgartin kokkiolympialaisten jälkeen lauantaina 7.3.2020 Mustion Linnassa herkkusuita hemmotellaan Samuel Mikanderin ja Kari Julinin valmistamalla kilpailuillallisella kello 18 alkaen.

Kolmen ruokalajin menu pienine alkupaloineen maksaa 75 euroa.

Tilaisuuden juontaa Larson Österberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut