Isän diilistä seuranneet pizzaöverit johtivat siihen, että Samuel Mikander on nyt yksi Suomen kärkikokeista – kilpailee pian Suomen joukkueessa legendaarisessa ruokamittelössä

Karjaalainen Samuel Mikander ja mustiolainen Kari Julin ovat mukana Stuttgartissa Suomen kokkimaajoukkueessa. Kumpikin on töissä Mustiolla Linnankrouvissa. Kai Jauhiainen / Arkistokuva

Kai Jauhiainen

Raasepori mainostaa itseään lähiruokakulttuurilla ja tasokkailla ravintoloilla, mutta kulinaristisella itsekehulla on katetta. Vai voiko olla sattumaa, että Suomen kokkimaajoukkueen kymmenestä kokista peräti kaksi on Raaseporista?

Ei voi.

Kokkiolympialaiset järjestetään ensi helmikuussa Saksan Stuttgartissa. Joukkueessa ovat Raaseporista karjaalainen 28-vuotias Samuel Mikander ja Pohjasta lähtöisin oleva 31-vuotias KariJulin, joka on nyt muuttanut Mustiolle. Kumpikin on töissä Mustion linnan Linnankrouvissa.

Samuel Mikanderista piti alunperin tulla palomies. Miehen isä piti Karjaalla sisustusliikettä ja teki lähipizzerian kanssa diilin: Pizzeria sai valaisimia ja sisustusliike pizzoja.

– Söin pizzoja kaksi viikkoa niin, että ne tulivat korvistakin ulos. Ryhdyin tekemään kotona jauhelihakastiketta ja huomasin, että ruoan tekeminen on mukavaa puuhaa, muistelee Mikander.

Yläasteen jälkeen Mikander lähti Ahvenanmaalle kokkikouluun ja kiersi sen jälkeen ravintoloita niin Raaseporissa kuin muuallakin aina Norjaa myöten. Karjaalla Mikander oli tuttu näky Köttkontrollenissa, mutta maaliskuussa hän aloitti työt Linnankrouvin keittiömestarina.

Kari Julin ei myöskään suunnitellut kokin uraa nuorena.

– Halusin rakennusmieheksi, mutta äiti kielsi, nauraa Julin.

Julin opiskeli kokiksi Lohjalla Luksiassa. Valmistumisen jälkeen hän hankki työkokemusta Islannin Reykjavikia myöten ja oli töissä muun muassa Tammisaaressa GH:ssa.

– Siellä opin perinteisen, klassisen ruoan tekoa. Höyrylaivapihvi tuli tutuksi.

Helsingissä Julin oli muun muassa Kappelissa, Askissa ja Olo Groupissa. 2,5 vuotta sujahti Vilppulassa Rapukartanossa, jossa tutuiksi tulivat niin rapu- kuin riistaruoatkin.

Vuodenvaihteessa Julin aloitti työt Mustion Linnankrouvin vuoromestarina.

Linnankrouvin ravintolatoiminnoista vastaava Niko Tuominen on ylpeä siitä, että Linnankrouvilla on palkkalistoillaan peräti kaksi Suomen kokkimaajoukkueen jäsentä.

– Linnankrouvi on sellainen työpaikka ja työyhteisö, että tämä houkuttelee ammatillisesti kunnianhimoisia kokkeja. Täällä voi kehittyä ja oppia ammatillisesti, pohtii Tuominen.

Suomen kokkimaajoukkue edustaa Suomea The Culinary Olympics -mittelössä Saksan Stuttgartissa ensi helmikuussa. Kokkiolympialaisten harjoittelutahti on kova ja esimerkiksi marraskuussa Mikander ja Julin ovat kiinni harjoituksissa joka viikonloppu. Palkkaa he eivät saa.

Niko Tuominen pahoitteleekin sitä, miten muualla arvostetaan kokkeja enemmän.

– Kokkiolympialaisten arvostus on Keski-Euroopassa valtava. Ruotsin ja Norjan hovit tukevat maidensa joukkueita. Siitä voi päätellä, miten paljon paremmat resurssit niiden maiden joukkueilla on, kertoo Tuominen.

Suomessa kokkimaajoukkueen sponsorit ovat yksityisiä yrityksiä.

– Julkista rahallista tukea ei tule, kertovat Mikander ja Julin.

Suomi osallistuu Stuttgartissa kahteen sarjaan: Hot Kitchen ja uuteen sarjaan Chefs Table. Jokaisella kokilla on oma, tarkka vastuualueensa ja kilpailumenu on tarkoin varjeltu salaisuus. Pistelaskussa jokaisella maalla on alussa sata pistettä ja virheistä pisteitä menetetään – siksi maat pelaavat varman päälle.

– Siitä ei sinänsä saa lisäpisteitä, että käyttää menussa omia, kansallisia erikoisraaka-aineita. Siksi joku tyrni voi olla liian voimakas maultaan, kertoo Mikander.

Mikander ja Julin ovat kumpikin olleet aiemmin kokkimaajoukkueessa. Nyt tavoitteena on voitto, sillä vuoden 2016 kokkiolympialaisissa Singapore vei Hot Kitchenin voiton vain 0,6 pisteellä.

– Olen ylpeä siitä, että voin olla Suomen joukkueessa, kiteyttää Mikander.

– Olen jo käynyt katsastelemassa palkintotonttia Fiskarsista von Julinin tieltä, nauraa Julin.

Jutun julkaisin ensin Länsi-Uusimaa-lehti.

Herkuttelemaan!

Ensi vuoden helmikuussa pidettävien Stuttgartin kokkiolympialaisten jälkeen lauantaina 7.3.2020 Mustion Linnassa herkkusuita hemmotellaan Samuel Mikanderin ja Kari Julinin valmistamalla kilpailuillallisella kello 18 alkaen.

Kolmen ruokalajin menu pienine alkupaloineen maksaa 75 euroa.

Tilaisuuden juontaa Larson Österberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää