Turun opiskelijaruokalat eivät ole luopumassa lihasta  – "Ruoistamme vain 5-10 prosentissa on naudanlihaa"

Kasvisruoan kysyntä on kasvanut myös Turun opiskelijaravintoloissa. Unican opiskelijaravintoloista Brygge tarjoaa pelkkää kasvisruokaa. Kuvassa apulaisravintolapäällikkö Henna Lahti. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat kertoivat lopettavansa kokonaan naudanlihan käytön ravintoloissaan. Unicafen mukaan idea uudistukseen tuli omalta henkilökunnalta. Uudistus vähentää ravintolaketjun hiilijalanjälkeä 11 prosentilla.

Turussa opiskelijaravintoloita pyörittävällä Unicalla ei toimitusjohtaja Krista Vanhalan mukaan ole suunnitteilla vastaavaa.

– Luonnollisesti keskustelemme koko ajan, miten voimme vahvistaa kasvis- ja vegaaniruoan osuutta listallamme. Nykyisin ruoistamme vain 5-10 prosentissa on naudanlihaa, ja huolehdimme siitä, että se on kotimaista, jotta hiilijalanjälki on pienempi.

Myöskään Sodexo ei Turussa suunnittele vastaavaa opiskelijaravintoloihin. Sodexosta todetaan, että he haluavat kannustaa asiakkaita parempiin valintoihin tarjoamalla eri ruokavalioihin soveltuvia vaihtoehtoja.

– Uskomme siihen, että tarjoamalla muun muassa päivittäin kaikissa kohteissamme kasvisvaihtoehdon, runsaasti satokauden mukaisia kasviksia salaattipöydässämme sekä mittaamalla ja tekemällä konkreettisia toimenpiteitä hävikin minimoimiseksi voimme osaltamme vaikuttaa hiilijalanjälkeemme toiminnassamme, kommentoi Sodexon markkinointipäällikkö Pirita Pohjanne

Sodexon mukaan sen käyttämästä naudanlihasta 90, broilerista 95 ja porsaasta 80 prosenttia on kotimaista alkuperää.

Myös Unicafen Krista Vanhala muistuttaa, että hiilijalanjäljen kasvua voi torjua muilla keinoin kuin lihakiellolla. Unica on muun muassa jättänyt salaattilautaset pois, mikä vähentää huomattavasti tiskimäärää.

– Osallistumme myös Hävikkiviikkoon ja mittaamme hävikin määrää. Myös hävikkiruokasovelluksen käyttöönottoa kartoitetaan, hän tiivistää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut