Teflon Brothersit paljastavat, miten kaikki sai alkunsa helsinkiläislähiössä – "Pöllin sählymaalia Pyhimys-Mikon omakotitalon pihalta"

Kuvassa Pyhimys, kirjailija Hippo Taatila, Voli ja Heikki Kuula. Toni Tervo

Toni Tervo

Alussa oli Malminkartano.

Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitseva lähiö on monesti ollut julkisuudessa parjattu paikka, mutta monelle siellä kasvaneille "Maltsun ghetto" on yhä rakas paikka. Lähiön kenties kuuluisimmat kasvatit, Teflon Brothersin Pyhimys, Voli ja Heikki Kuula, edelleen kantavat kotiseutunsa lippua kunnialla.

– Pari viikkoa sitten vein muksun sinne katsomaan vanhoja kotikulmia. Tosin ei hypätty autosta ulos kertaakaan, Voli toteaa.

Malminkartano on vahvassa roolissa myös yhtyeen uudessa elämänkerrassa, raamatullisesti nimetyssä Teflon Biblessä. Sen vanhassa testamentissa kerrotaan luomiskertomus, kuinka hittiyhtyeen alkutahdit sikisivät jo ala-asteella ikään kuin jumalallisen väliintulon seurauksena.

– Tapasin Pyhimys-Mikon ekan kerran, kun pöllin sählymaalia niiden omakotitalon pihalta. Olin viemässä sitä metsään kun Mikon systeri, joka oli mun luokalla, tuli Mikon kanssa sanomaan, että toi on meidän maali. Mikko oli silloin joku 130 senttiä pitkä ja sen lempinimi oli skidi, joten ei se olisi voinut mulle mitään, Heikki Kuula todistaa.

– Minkä takia sä sitten lähdit niin kovaa sinne metsään karkuun? Pyhimys lataa takaisin.

Kiirastuli Malminkartanossa oli jättävä kolmikkoon pysyvän jäljen. Niin hyvässä kuin pahassa.

– Malminkartano oli tiivis paikka, jossa kaikki asuivat aika lähekkäin. Sen takia siitä tuli ehkä innovatiivisempi paikka kuin viereisestä Myyrmäestä tai Kannelmäestä. Se vaikutti, Pyhimys pohtii.

– Vaimo sanoo, että minulla ei ole mitään etikettiä. Omasta mielestäni on, se vaan on lähiöetiketti.

Tulevat seksikkäimpien jäbien ja pämppääjien profeetat singahtivat Malminkartanolta maailmalle. Joskin bändin yritys saada Maradona-biisinsä espanjankielinen versio lyömään läpi latinalaisessa Amerikassa osoittautui laupiaan samarialaisen ohi kävelleen leeviläisen veroiseksi harha-askeleeksi.

Tosin kenties Pontius Pilatukseen verrattava harha-askel jäi ottamatta.

– Meillä oli idea kuvata musiikkivideo, jossa muka kaivaisimme Spede Pasasen ylös haudasta ja lähtisimme dokaamaan sen kanssa. Niin että sellainen Speden näköinen ruumis olisi mukana baarissa, Heikki Kuula paljastaa.

Teflon Biblen koonneen kirjailija Hippo Taatilan mukaan myös Suomi-rap kasvoi kolmikon uran lähtiessä nousukiitoon.

– Monet sanovat, että tämä on hirveän paksu teos. Mutta ei se nyt hirveän paksu ole, kun ajattelee että siinä on kolmen räppärin ura tähän ja lisäksi suomalaisen räpin historiaa. Sen lukeneet ovat sanoneet, että ekat 10 sivua on vähän hidasta ja sitten kirjan ahmaisee kokonaan.

– Raamattu on toiminut esikuvana myös sillä tavalla, että kirjan vanha testamentti sisältää ehkä enemmän legendaa ja värikynää. Mitä lähemmäs nykyaikaa päästään, sitä enemmän tapahtumat alkavat tarkentua.

Teflon Brothersin jäsenet ovat itse tyytyväisiä saatuaan messiaanisen matkansa kansien väliin jälkipolville.

– Olemme lähinnä yllättyneitä, että siitä tuli näinkin hyvä. En olisi yllättynyt, jos Pyhimys olisi verenmaku suussa yrittänyt vääntää jotain, Heikki Kuula toteaa rikkoen viidettä käskyä ja verbaalisesti murhaten bändikaverinsa.

– Mä oisin yllättynyt, jos sä joskus edes yrittäisit, Pyhimys antaa kollegalleen taivaallisen kurinpalautuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää