Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Joko kuljetan sisään kolmen kinderin verran kamaa tai saan sisääni jotain muuta joka ilta lopputuomioni ajan" – Uusi podcast paljastaa kovia faktoja Kakolan vangeista ja vartijoista

Äänikirjapalvelu Storytel julkaisee 14.10. kahdeksanosaisen Tositarinoita Kakolasta -podcastin, joka perehdyttää kuulijan entisen Turun keskusvankilan eli tuttavallisemmin Kakolan arkeen. Kokemuksistaan Suomen kovamaineisimmassa vankilassa avautuvat niin Kakolan entiset vangit kuin vanginvartijatkin.

Usein raakana pidetystä vankila-arjesta paljastuu podcastissa hempeitäkin puolia. Entinen vanginvartija Ari Uusitalo kertoo, miten vartija saattoi monesti yllättää vangit lemmiskelemästä toisiaan.

– Sitä yritettiin pitää salassa, mutta kyllä se oli itsestään selvää. Vartija törmäsi monesti tilanteisiin, joissa oli meneillään kahden miehen välinen rakastelukohtaus, Uusitalo sanoo.

Vaikka romanssit olivat luultua yleisempiä, ei hellyys ollut vankilaelämän leimaavin piirre. Podcast paljastaa myös, miten pitkälle vangit olivat valmiita menemään paetakseen Kakolasta. Uusitalon mukaan osa vangeista yritti vahingoittaa itseään päästäkseen sairaskuljetukseen, josta pakeneminen on helpompaa kuin kiven sisästä.

– Kun partakoneenterän ympärille käärii maalarinteippiä, niin sai nieltyä ilman, että se teki vahinkoa. Sitten kun meni sanomaan, että mahassa on partakoneenterä, pääsi röntgeniin, Uusitalo kertoo.

Vankilan arkeen kuului myös elokuvista tutut salakuljetukset. Uusitalon mukaan vankilaan yritettiin salakuljettaa huumeita milloin kitarakotelossa, milloin toilettilaukun vuoren sisässä. Entinen vanki Ari (nimi muutettu) kertoo myös tapauksesta, jossa hänet pakotettiin uhkailemalla salakuljettamaan huumeita peräsuolessaan.

– Joko kuljetan sisään kolmen kinderin verran kamaa tai saan sisääni jotain muuta joka ilta lopputuomioni ajan, Ari kuvailee uhkausta.

Tositarinoita Kakolasta on lajissaan poikkeuksellisen kunnianhimoinen – kaupalliset toimijat eivät ole aiemmin tehneet vastaavaa Suomessa

Tositarinoita Kakolasta -tyylistä korkeatasoista radiodokumenttia ovat tarjonneet aikaisemmin lähinnä isot julkihallinnolliset radioyhtiöt, kuten Yle. Viime aikoina podcastien kasvava kysyntä on tuonut mukaan myös kaupallisia toimijoita. Tositarinoita Kakolasta on lajissaan Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen kunnianhimoinen tuotanto. Siinä on kiinnitetty erityisen paljon huomiota äänisuunnitteluun, rytmitykseen ja dramaturgiaan. Ohjelmaan on sävelletty tiettävästi ensimmäinen suomalaisen podcastin oma soundtrack. Sävellyksen on tehnyt Ylellä ja Nokialla työskennellyt säveltäjä Arttu Silvast.

Tositarinoita Kakolasta -podcastissa Suomen pahamaineisimman vankilan entiset vangit ja vartijat kertovat tositarinoita vankilan arjesta. Podcastia juontaa Kakola-opas Anu Salminen.