Onko tässä painonhallinnan salaisuus? Turkulainen painotohtori André Heikius: "Se on ihan ehdoton asia"

André Heikiuksen mukaan laihduttamisessa keskitytään helposti pelkkään ruokavalioon ja liikuntaan. Lehdistökuva

Tomi Kangasniemi

Lasten lihavuus on Suomessa kaksin- ja aikuisten kolminkertaistunut 40 vuodessa. Lihavuuteen on aina monia syitä, muistuttaa turkulainen painonhallintalääkäri André Heikius Heikius on juuri julkaissut aiheesta kirjan Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi).

– Moni ylipainoinen syyttää itseään huonosta itsekurista, mutta ylipainoon on myös geneettisiä syitä. Myös lapsuuden olosuhteet ja aikuisiän vaatimukset vaikuttavat. Taustalla voi olla elämäntilanteeseen liittyviä syitä. Kaikki energia menee työnantajalle tai perheelle tai on sairas omainen, jota hoitaa. Silloin painonhallinta on huomattavasti vaikeampaa, Heikius muistuttaa.

Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikalla työskentelevä Heikius on työssään nähnyt paljon esimerkkejä siitä, mihin painonpudottaminen helposti tyssää.

– Tyypillisesti on valittu liian vaativia muutoskohteita omaan elämäntilanteeseen. Jos lopettaa tupakoinnin, ryhtyy liikkumaan paljon ja skarppaa vielä dieetissä, niin siinä on usein liikaa ja vaaditaan aikaa.

Toki ruokavalio ja liikunta ovat keskeisiä painonpudottamisessa. Heikiuksen mukaan ylipainoa on usein niillä, joilla on ylivirittynyt nälkä. Siksi kova treenaaminen voi johtaa siihen, että syödään vain entistä enemmän. Sitten voidaan ihmetellä, miksi paino vain nousee.

– Kun painoa on saatu pudotettua se 5–10 kiloa lähtöpainosta , silloin liikunnan merkitys kasvaa. Eikä kaikkien tarvitse ryhtyä juoksijaksi – kävely tai vaikka tanssikin käy.

Kun laihduttamisessa keskitytään helposti ruokaan ja liikkumiseen, unohtuu usein ehkä sittenkin se kaikkein tärkein asia - oman jaksamisen rajojen ymmärtäminen.

– Se on ihan ehdoton asia. Kamppailu ajasta on kovaa. Vanhemmat saattavat kuskata viimeisillä voimillaan lapsia harrastuksiin. Usein pitäisi puuttua potilaan ajan ja arjen hallintaan. Siksi käyn potilaiden kanssa arvokeskustelua. Haluan ymmärtää, mitkä asiat heille ovat tärkeitä ja miksi. Tärkeintä on jaksamiseen panostaminen. Kun nukkuu liian vähän, sen seurauksena syö helposti enemmän. Jos ei uupumiseen puututa, tulee painonhallinnastakin vaikeaa.

Heikius haluaa myös muistuttaa, että pienetkin askeleet vievät jo pitkälle. Iloisia asioita tapahtuu jo ennen painonpudotusta.

– Ruokavaliomuutokset ja liikunnan lisääminen auttavat heti, vaikka kestääkin hetken ennen kuin se näkyy puntarilla. Sitten kun muutos rupeaa näkymään vaa’alla, tapahtuu jo mittavia asioita: maksan rasvoittuminen vähenee jo muutaman kilon kohdalla. Kakkostyypin diabetesriski taas putoaa dramaattisesti 5–10 prosentin painonlaskulla. Painonpudotus myös keventää liikkumista ja vähentää masennusoireita, Heikius tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää