Ilmiö: Koululaiset ottaneet takapakkia digitaidoissa – Turkulainen rehtori: "On tapahtunut muutos"

Luostarivuoren rehtori Henri Littunen kertoo, että perinteisen tietokoneen käyttö on marginalisoitunut lapsien ja nuorien maailmassa. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Peruskoululaisten tietokonetietämys on heikentynyt tablettitietokoneiden ja älypuhelimien yleistyttyä. Ilmiö on huomattu turkulaisissa kouluissa.

Luostarivuoren koulun rehtori Henri Littunen kertoo, että peruskoululaisilla on huomattu puutteita ja vähenevää osaamista tietokoneen käytössä ja Windows-käyttöjärjestelmän ymmärtämisessä.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut muutos, jossa melkein kaikilla lapsilla ja nuorilla on PC:n sijaan tablettilaite käytössä, ja älypuhelimissa iOS ja Android ovat syrjäyttäneet Windowsin lasten ja nuorten kokemusmaailmassa. Ekaluokkalaisille hankitaan jo älypuhelimet, kuvailee Littunen.

Esimerkiksi Windowsin Käynnistys-valikon käyttäminen ja tekstinkäsittely Officen Wordissa on tuntematonta suurelle osalle nuorille.

– PC on marginalisoitunut lasten ja nuorten kokemusmaailmassa, hän toteaa.

Samaa mieltä on Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön rehtori Jukka Laine.

– Perinteiset toimistotyökalusovellukset, kuten Word, ovat haastavampia. Kun ei ole ollut tietokonenäppäimistöä käytössä, silloin ei ole myöskään tuottanut tai muokannut tekstiä samalla tavalla, Laine kertoo.

Hän sanoo, että nuorella voi olla pöytäkone kotona pelaamista varten, mutta se ei tarkoita, että nuori osaisi esimerkiksi ohjelmointia tai tietokoneohjelmia. Verkkotyöskentely on kuitenkin enemmän tuttua ja selkeää.

– Näytä asioita ei tarvitse varsinaisesti opettaa nuorelle, mutta ne opitaan opetuksen ohessa, Laine toteaa.

Luostarivuoressa on kahden päivän orientaatiojakso tietokoneen käyttöön 7. luokkalaisille, jotka saavat PC:t käyttöönsä. Kahden päivän aikana käsitellään muun muassa Office 365 -ohjelmat, pilvipalvelut, tietoturva ja esitysten, kuten Prezin ja PowerPointin, toteutusta.

Luostarivuoressa on vielä jäljellä yksi tietokoneluokka, jota tarvitaan ohjelmoinnin tunneilla.

Littunen kertoo, että suurin osa oppilaista kokee tietokoneen ja Windowsin opettelun mielekkäänä asiana. Oppilaista on hienoa saada kannettava tietokone henkilökohtaiseen käyttöön.

– Seiskaluokkalainen alkaa pikku hiljaa katsoa kohtia toista astetta, lukiota tai ammattikoulua, joten hän ymmärtää sen, että se on välttämätön taito työelämässä ja elämässä muutenkin. Monet kokevat jopa vau-fiiliksen, kun saavat laitteen käyttöön, hän kuvailee.

Vaikka oppilaiden taitotaso on muuttunut, Littusen mielestä peruskoulussa saatava opetus on riittävä, kunhan päätelaitteita hyödynnetään opetuksessa ja oppimisessa säännöllisesti.

– Se ei voi olla oppiaineesta tai opettajasta riippuvaa, käytetäänkö laitetta vai ei, hän toteaa.

Laine painottaa, että yhdenvertaisuuden toteutuminen on tärkeää.

– On tärkeää, että jokainen opetushenkilökuntaan kuuluva hallitsee nämä asiat, jotta voidaan tukea oppilaita oppimisessa.

Peruskoulut

Päätelaitteet hankittiin Turun peruskouluihin porrastetusti, ja elokuusta alkaen ne ovat olleet kaikkien käytössä.

4.–6.-luokkalaisilla on oppimiskäyttöön tarkoitetut tablettitietokoneet.

7.–9.-luokkalaisilla on kannettavat tietokoneet.

Nuoremmilla oppilailla on myös tabletteja yhteiskäytössä.

Opetussuunnitelmassa on, että opetuksessa pitää hyödyntää älylaitteita, muttei se kerro tarkkoja ohjeita esimerkiksi tuntimääristä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää