Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun säästökeinot julki maanantaina – Kestääkö poliitikoilla kantti laittaa talous kuntoon? "Ei se varmasti helppoa ole"

Turun talouden sopeuttamisessa alkaa ensi viikolla vaikein vaihe.

Sopeuttamiseen tähtäävät toimenpiteet esitellään kaupunginvaltuustolle ja kuntalaisille ensi maanantaina.

Sen jälkeen toimenpiteistä alkaa poliittinen vääntö, josta odotetaan tiukkaa.

Turun tavoitteena on sopeuttaa talouttaan 50 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana.

Sopeuttamisen tarve on vain lisääntynyt vuoden aikana.

Kun toukokuussa tilikauden alijäämäksi oli muodostumassa 52,6 miljoonaa euroa, syyskuussa alijäämä oli kasvamassa jo 60,1 miljoonaan euroon.

Alijäämä tarkoittaa, että kaupungin menot ovat suuremmat kuin tulot.

Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa käynnistää 50 miljoonan euron sopeutusta tavoittelevan sopeutusprosessin.

Päätös hyväksyttiin kaupunginhallituksessa äänin 12–2. Sopeutusprosessin käynnistämistä vastustivat ainoastaan vasemmistoliiton edustajat.

Vasemmistoliitto tullee jatkamaan vastarintaa, mutta toimenpiteistä riippuen soraääniä saattaa kuulua muistakin puolueista.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) on luottavainen siihen, että Turku pystyy päättämään talouden sopeuttamisesta.

– Kyllä minä jaksan ja haluan uskoa niin. Ei se varmasti helppoa ole. Säästäminen on aina vaikeaa, kun kyse on kaupunkilaisille tärkeistä asioista. Olen kuitenkin varma, että valtuustosta löytyy enemmistö, joka on valmis laittamaan talouden kestävälle uralle, Kattelus sanoo.

Hän ei vielä kerro, minkälaisia toimenpiteet ovat.

Toimenpiteitä on suunnitellut kuntatalouden konsultti hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon Oy:stä. Hänen mukaansa 50 miljoonan euron sopeutus on mahdollinen.

– Jos ajatellaan tavoitesummaa, niin uskon, että se saadaan vietyä ainakin politiikoille saakka. Päätöksentekijät toki päättävät, mitä tehdään ja mitä ei tehdä, Laesterä sanoo.

– Itse keinoista minulla ei ole vielä lupa puhua.

Laesterä huomauttaa, että vaikka 50 miljoonaa euroa kuulostaa paljolta, se on vain 4,8 prosenttia kaupungin toimintakatteesta.

– 50 miljoonaa euroa tuntuu aika isolta, mutta kun sen suhteuttaa siihen valtavaan massaan, se ei ole iso.

Toiseksi hän huomauttaa, että sopeutustavoite vastaa suunnilleen sitä rahamäärää, jonka kaupungin toimintakate on kasvanut vuosina 2016–2018. Toimintakatteen kasvu on ollut 51 miljoonaa euroa.

– Mutta totta kai säästäminen vaikuttaa aina joihinkin. Jos on jaettu kaupunkilaisille kivaa, totta kai se harmittaa, jos enää ei pystykään jakamaan.