Turun säästökeinot julki maanantaina – Kestääkö poliitikoilla kantti laittaa talous kuntoon? "Ei se varmasti helppoa ole"

Turun kaupunki käyttää eniten rahaa terveys- ja sosiaalipalveluihin sekä koulutukseen. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys

Janne Koivisto

Turun talouden sopeuttamisessa alkaa ensi viikolla vaikein vaihe.

Sopeuttamiseen tähtäävät toimenpiteet esitellään kaupunginvaltuustolle ja kuntalaisille ensi maanantaina.

Sen jälkeen toimenpiteistä alkaa poliittinen vääntö, josta odotetaan tiukkaa.

Turun tavoitteena on sopeuttaa talouttaan 50 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana.

Sopeuttamisen tarve on vain lisääntynyt vuoden aikana.

Kun toukokuussa tilikauden alijäämäksi oli muodostumassa 52,6 miljoonaa euroa, syyskuussa alijäämä oli kasvamassa jo 60,1 miljoonaan euroon.

Alijäämä tarkoittaa, että kaupungin menot ovat suuremmat kuin tulot.

Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa käynnistää 50 miljoonan euron sopeutusta tavoittelevan sopeutusprosessin.

Päätös hyväksyttiin kaupunginhallituksessa äänin 12–2. Sopeutusprosessin käynnistämistä vastustivat ainoastaan vasemmistoliiton edustajat.

Vasemmistoliitto tullee jatkamaan vastarintaa, mutta toimenpiteistä riippuen soraääniä saattaa kuulua muistakin puolueista.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) on luottavainen siihen, että Turku pystyy päättämään talouden sopeuttamisesta.

– Kyllä minä jaksan ja haluan uskoa niin. Ei se varmasti helppoa ole. Säästäminen on aina vaikeaa, kun kyse on kaupunkilaisille tärkeistä asioista. Olen kuitenkin varma, että valtuustosta löytyy enemmistö, joka on valmis laittamaan talouden kestävälle uralle, Kattelus sanoo.

Hän ei vielä kerro, minkälaisia toimenpiteet ovat.

Toimenpiteitä on suunnitellut kuntatalouden konsultti hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon Oy:stä. Hänen mukaansa 50 miljoonan euron sopeutus on mahdollinen.

– Jos ajatellaan tavoitesummaa, niin uskon, että se saadaan vietyä ainakin politiikoille saakka. Päätöksentekijät toki päättävät, mitä tehdään ja mitä ei tehdä, Laesterä sanoo.

– Itse keinoista minulla ei ole vielä lupa puhua.

Laesterä huomauttaa, että vaikka 50 miljoonaa euroa kuulostaa paljolta, se on vain 4,8 prosenttia kaupungin toimintakatteesta.

– 50 miljoonaa euroa tuntuu aika isolta, mutta kun sen suhteuttaa siihen valtavaan massaan, se ei ole iso.

Toiseksi hän huomauttaa, että sopeutustavoite vastaa suunnilleen sitä rahamäärää, jonka kaupungin toimintakate on kasvanut vuosina 2016–2018. Toimintakatteen kasvu on ollut 51 miljoonaa euroa.

– Mutta totta kai säästäminen vaikuttaa aina joihinkin. Jos on jaettu kaupunkilaisille kivaa, totta kai se harmittaa, jos enää ei pystykään jakamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää