Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattikouluissa odotetaan nyt luvattua lisärahaa – 300 miljoonaa euroa leikattu samalla, kun 50 000 opiskelijaa on tullut lisää

Hallitus on alustavassa budjetissaan luvannut kasvattaa ammatillisen koulutuksen valtionosuutta 11 prosentilla.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n mukaan se tietää 80 miljoonaa euroa lisärahaa hallitusohjelman määräaikaisiin tulevaisuusinvestointeihin.

Yhdistyksessä ollaan luottavaisia lupausten toteutumisen suhteen, vaikka hallitus on ilmoittanut joutuvansa karsimaan merkittävästi nimenomaan määräaikaisista lisärahoituksesta.

– Ammatillisen koulutuksen rahoitusta on jo vähennetty 300 miljoonaa vuoden 2013 jälkeen, vaikka samaan aikaan opiskelijamäärät ovat kasvaneet 50 000 opiskelijalla, AMKEn asiantuntija Saku Lehtinen kertoo.

– Ristiriita on niin räikeä, että luotamme hallituksen pitävän kiinni lupuksestaan nostaa valtionosuuttamme merkittävästi.

Pahentunut rahapula on näkynyt ammattioppilaitoksissa, joissa opiskelee yhteensä yli 320 000 opiskelijaa. Lehtinen kertoo useista yt-neuvotteluista ja säästötoimista, joiden avulla opinahjot ovat pitäneet päänsä pinnalla.

Nyt on kuitenkin korkea aika saada toimintaan lisärahaa.

– Luvattu 80 miljoonaa euroa parantaa merkittävästi ammatillisen koulutuksen toimintaedellytyksiä, Lehtinen iloitsee.

Lisäpanostuksen käyttökohteissa huomioidaan ammatillisen koulutuksen järjestäjien tarpeita. Rahoituksen voisi toteutuessaan käyttää opettajien, ohjaajien ja tukihenkilöstön palkkaamiseen, nykyisten tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen sekä oppimisympäristöjen ja pedagogisten toimintamallien kehittämiseen.

– Kun lasketaan valtionosuus ja kuntien rahoitusosuus yhteen, nousee ammatillisen koulutuksen kokonaisbudjetti noin 1,9 miljardiin euroon vuonna 2020. Kokonaisbudjetti kasvaa ensi vuodelle 6,7 prosenttia, Lehtinen laskee.

Lisätietoa: amke.fi