Miksi Raaseporin turma-autoa ajaneen varusmiehen ryöpytys jatkuu? – Näin syytettä ajava Jukka Rappe perustelee

Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa armeijan kuorma-auton ohjaamo repeytyi irti ja sinkoutui 40 metrin päähän törmäyspaikasta. Arkistokuva. Heli Kurimo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Koko Suomea järkyttänyt Raaseporin tasoristeysturma on saanut uuden käänteen. Onnettomuudessa armeijan kuorma-auto ja VR:n taajamajuna eli niin kutsuttu kiskobussi törmäsivät.

Kolmen varusmiehen ja yhden sairauskohtaukseen kuolleen junamatkustajan hengen vaatinut onnettomuus tapahtui 26.10.2017. Lisäksi onnettomuudessa loukkaantui viisi ihmistä, joista yksi oli kuljettaja itse.

Armeijan autoa ajanut varusmies joutui apulaisvaltakunnansyyttäjän Jukka Rappen päätöksellä syytteeseen kolmen varusmiestoverinsa kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.

Ensimmäinen kihlakunnansyyttäjä päätti kuitenkin luopua varusmiehen syyttämisestä, koska sää oli tapahtuma-aikaan erittäin hankala ja kuorma-auton rakenne rajoitti näkyvyyttä ohjaamosta.

Kuljettajalla ei syyttäjän mukaan ollut missään vaiheessa konkreettista mahdollisuutta nähdä kiskobussia.

Myös onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat arvioivat tasoristeyksen erityisen vaaralliseksi. Kun sitä lähestyi idästä, oli näkyvyys oikealle onnettomuusjunan tulosuuntaan liian lyhyt junien vauhtiin nähden.

Tasoristeys suljettiin sittemmin sen vaarallisuuden takia.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ei kokenut syyttämättä jättämättä hyväksyttäväksi.

Syyttäjäksi nimettiin uusi henkilö, kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi, joka vaati ensin kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle tuntuvaa sakkorangaistusta tai ehdollista vankeutta kolmen varusmiestoverinsa kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.

Sitten tuli uusi yllätyskäänne: Syyttäjä luopui toimivaltansa puitteissa rangaistusvaatimuksistaan, koska syytetty oli itsekin loukkaantunut onnettomuudessa ja lisäksi joutunut julkiseen ryöpytykseen.

Nuori mies ei itse halunnut kertoa oikeudessa näkemyksiään onnettomuudesta, vaan kuunteli pää painuksissa syyttäjän kuvausta.

Länsi-Uudemaan käräjäoikeus päätyi 3.10.2019 hylkäämään kaikki syytteet kuorma-autoa kuljettanutta varusmiestä kohtaan.

Päätökseen tyytymätön apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe, jonka syytemääräyksen nojalla syytettä ajettiin, on 8.10.2019 hakenut jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudelta.

Rappen mukaan kyse on siitä, että käräjillä syytteistä vapautettu varusmies oli huolimaton ajaessaan junan eteen ja aiheutti varomattomuudellaan kolme kuolemaa.

– Kysymyksessä on tietynlainen tyyppiesimerkki siitä, onko noudatettu tasoristeyksen vaatimaa erityisvarovaisuutta ja onko rangaistavaa, jos näin ei ole tehty, Rappe kommentoi.

– Minusta on selvää, että kuljettajan varomattomuus on aiheuttanut onnettomuuden, joten käräjäoikeuden päätös ei ole hyväksyttävä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe painottaa, että vaikka varusmies tuomittaisiin hovioikeudessa syyttäjän vaatimalla tavalla, ei se kerro vielä mitään rangaistusseuraamuksista.

Hän ei kerro, mikä on syyttäjän rangaistusvaatimus

– Ne voidaan arvioida sitten hovioikeudessa kohtuullisuusperiaatteen mukaan eli miettiä, mikä on kohtuullinen seuraamus syytetylle, Rappe selventää.

Hän ei osaa arvioida, milloin Helsingin hovioikeus ottaa tapauksen käsittelyyn. Se määräytyy monien eri seikkojen perusteella.

– Eihän tämä mikään iso juttu ole, joten minun puolestani se voidaan hoitaa kirjallisena menettelynä, Rappe sanoo.

Puolustusvoimat ei ole oikeusprosessissa mukana missään roolissa. Rappen mukaan sillä olisi ollut mahdollisuus vaatia varusmieheltä korvauksia tuhoutuneesta autosta.

– Sitä ei ilmeisesti pidetty tarpeellisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää