Heli voitti Lotossa 3000 euroa, nyt hänellä on 60 000 euron velat – "Korot sitä luokkaa, etten selviä"

toimitus

RahapelejäHeli on pelannut 18-vuotiaasta lähtien. Hän teki satunnaisesti lottoa ja osti silloin tällöin arpoja. Pelaaminen oli Helistä hauskaa ajanvietettä, ja joskus siitä sai muutaman euron ylimääräistä.

– Minulla oli siihen aikaan vain yksi pelitili, Veikkauksella, ja tappiorajani kuukautta kohti oli 40 euroa.

Loton, Eurojackpotin ja tulosvedon maailmaan Heli tutustui vasta vähän myöhemmällä iällä. Hän pelasi vain silloin, jos potissa oli ”tosi paljon rahaa”.

–  Yksi klassinen virhe oli loton suosikkirivin tekeminen. Nyt en uskalla olla pelaamatta, sillä suosikkirivin voitto saattaisi tulla juuri silloin, jos jätän rivin tekemättä.

Kunnolla koukkuun Heli jäi pari vuotta sitten. Siihen riitti yksi isompi voitto lotossa:reilut 3000 euroa.

– Muistan hyvin sen tunteen; se oli valtavaa innostusta ja riemua, olin niin iloinen. Päässä alkoi samalla sekunnilla raksuttaa, että huomenna menen ostamaan olohuoneeseen sen pöydän, jota olen pitkään miettinyt.

Rahallisestivoitto ei edes ollut kovin iso, mutta muutama tonni ylimääräistä sai Helissä valtavan tunnekuohun aikaan.

– Tunsin, että voin tehdä ihan mitä tahansa. Rahapelien koukuttavuuteen vaikutti myös se, että monista peleistä on tehty todella upeita, viihdyttäviä ja yllättäviä. Pelit etenevät joskus kuin tarinat, ja niitä on vaikea lopettaa kesken.

Voitettuaan hän alkoi lisätä rahaa pelitilille useammin ja nostaa pelirajaa.

– Aloin myös tutkia pelejä laajemmalta alueelta, tutustumaan kansainvälisiin pelisivustoihin kuten Casinoeuroon ja Unibetiin. Veikkauksen 20–100 euron voitot eivät tuntuneet enää miltään. Enää ei riittänyt, että sai omansa takaisin, tai että pelitilille jäi voittoa.

Helisanoo, että hänen koko ajatusmaailmansa kääntyi päälaelleen.

– Saatoin olla kauppakeskuksessa ihailemassa jotain takkia ja parahtaa sitten, että onpa kallis takki, 69 euroa. Myöhemmin illalla kotona laitoin pelitilille rahaa 300 euroa ja hävisin ne kahdessa tunnissa.

NytHeli on siinä tilanteessa, että hänellä on yli 60 000 euroa peleistä kertynyttä velkaa.

–Olen hakenut joka ikistä mahdollista apua, mutta velkojeni luonteen takia minua ei auteta. Vaikka olen jotenkin keplotellut lainojeni kanssa, nyt korot alkavat olla sitä luokkaa, että en niistä enää selviä. En pysty enää jatkamaan luottojeni maksamista, niitä yksinkertaisesti on liikaa.

– Yksi syy siihen, että tilanteeni on kärjistynyt näin pahaksi, on se, että pelaaminen oli pitkään myös ainoa tulonlähteeni, millä velkaa maksaa pois.

Juttu julkaistu alunperin Kuopion Kaupunkilehdessä.

Lue tästä miksi Heli pelkää poikansa puolesta ja kuinka hän on taistellut tilannetta vastaan.

Teksti: Aija Pirinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää