Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ottaako talvi tänä vuonna varaslähdön? Jopa 15 sentin lumivaippa idässä – Meteorologi: "Ei tämä normaaliakaan ole"

Sää pysyy tällä viikolla keskivertoa viileämpänä ja lumi pysyy maassa etenkin Itä-Suomessa.

Tänä vuonna lunta on saatutavanomaista aikaisemmin – muun muassa Pohjois-Karjalassa ensilumi satoi maahan perjantaina. Siellä lumisade jatkui lauantaihin saakka.

– Eilen Ilomantsin Naarvassa oli maassa jo peräti 15 sentin lumikerros, ja tämä on kyllä vuodenaikaan nähden aika erikoista, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tomi Laurinen

– Lämpötilat ovat keskiarvoon verrattuna koko maasssa kaksi tai kolmekin astetta tavanomaista matalampia, joten ei tämä syksy siinä mielessä aivan normaali ole.

Lähiaikoina pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan päästä lumentulosta nauttimaan, sillä lämpötilat pysyttelevät reilusti plussan puolella.

– Ainakaan seuraavan kymmenen tai viidentoista vuorokauden aikana ei ole luvassa selvästi kylmenevää, oikeastaan päinvastoin. Tällä viikolla lämpötilat ovat lievästi nousevia, Laurinen arvioi.

Viime vuonna lämpötila painui pääkaupunkiseudulla nollan alapuolelle 20. marraskuuta, jolloin siis alkoi terminen talvi. Edellinen talvi puolestaan tuli reilusti normaalia myöhemmin, vasta tammikuun alkupäivinä.