Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.) on hämmästynyt Turun joukkoliikenteestä käytävästä julkisesta keskustelusta, jossa kaksikerrosbussit esitetään vaihtoehtona raitiotielle.
– Olen iloinen, että Turussa kokeillaan kaksikerrosbusseja, mutta ne eivät millään tapaa korvaa raitiotietä. Raitiotien kapasiteetti on ihan eri luokkaa. Kaksikerrosbussi ei ole esteetön, tiheästi liikennöivä ja vetovoimainen joukkoliikenneratkaisu vaan bussi, jossa on toinen kerros. Minua on harmittanut kovasti, että nämä joukkoliikennevälineet asetetaan vastakkain, vaikka ne ovat toisiaan täydentäviä.
Rantanen pitää ensi kevättä takarajana raitiotiepäätöksen tekemiselle. Päätös uudesta joukkoliikennejärjestelmästä on lykkääntynyt tällä valtuustokaudella jo useita kertoja.
– Minusta on ihan ymmärrettävää, jos päätös siirtyy valtuustokauden kahtena ensimmäisenä vuotena, mutta pidän ensi kevättä sellaisena takarajana, jolloin päätöksen pitää syntyä. Se antaa epädynaamisen kuvan meidän kaupungista, jos emme pysty tekemään päätöksiä, Rantanen sanoo.
Päätöksen viivästymiseen on Rantasen mukaan useita syitä.
Kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) veti esityksen keväällä pois, jotta raitiotien kiinteistötaloudelliset vaikutukset ehditään selvittää. Osa poliitikoista oli pyytänyt selvitystä.
– Toinen syy on varmasti se, että poliittisilla puolueilla on käynnissä monenlaisia keskusteluja, jotka liittyvät johtamisjärjestelmään, talouden sopeuttamiseen ja isoihin investointeihin. Raitiotie on jäänyt odottamaan tätä kokonaisuutta.
Rantanen arvioi, että osin viivästys johtuu myös siitä, etteivät kaikki valtuutetut ole vielä muodostaneet kantaansa.
– Uskon, että suurella osalla valtuutetuista on jo valmius ratkaista tämä asia, mutta ei tässä ole syytä kävellä niiden yli, jotka eivät ole vielä valmiita.
Rantanen ei usko, että päätöksen lykkääntyminen johtuu siitä, että kuntavaaleihin on aikaa enää puolitoista vuotta.
– Ainahan kulman takana ovat jotkut vaalit. Emmehän me voisi tehdä ikinä mitään isoja päätöksiä, jos ennen vaaleja olisi kahden vuoden karenssiaika.
Monet turkulaiset miettivät, onko Turulla varaa raitiotiehen, kun tilikauden alijäämä on kasvamassa 60 miljoonaan euroon.
– Minä ajattelen, että päätös pitäisi tehdä juuri tämän takia. Vuosi on taloudellisesti tiukka, mutta en muista 15 vuoden ajalta sellaista vuotta, jolloin taloudellisia haasteita ei olisi ollut. Meidän pitää uskaltaa tehdä isojakin investointeja, jotka tuovat kaupunkiin kasvua, Rantanen sanoo.
– Raitiotien kustannusarvion lisäksi pitää huomioida se, että raitiotiellä on positiivisia kiinteistötaloudellisia sekä imago- ja kasvuvaikutuksia ja lisäksi se laskee joukkoliikenteen käyttömenoja. Tämän arvioinnin jälkeen olen sitä mieltä, että meillä ei ole varaa olla tekemättä raitiotieinvestointia.