Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Foreca väläytti jo lunta Pohjois-Karjalan tasalle – Ilmatieteen laitos: "Eipä yllä Helsinkiin"

Talvi antaa Suomessa edelleenkin odottaa itseään, eikä auitoilijoilla ole tarvetta talvirenkaiden vaihtoon vielä pitkään aikaan.

Talvista keliä Suomen maaperällä tosin on jo nähty, sillä Käsivarren Lapissa on tällä hetkellä kevyt lumipeite.

Forecan meteorologi kertoi maanantaina Twitterissä, että lunta on tällä viikolla odotettavissa myös etelämpänä ja Pohjois-Karjalan korkeudella.

– Etelä-Suomeen asti talvi ei tosin ole vielä yltämässä, kertoo puolestaan Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tomi Päivinen

– Aivan pohjoisimmassa Lapissa lumipeite jonkin aikaa pysyy, mutta tämä tilanne koskee vain Enontekiötä. Paikoin lunta on 5–10 senttiä, mutta maaperä on yhä niin lämmin, että pysyvää lumipeitettä sielläkään tuskin nähdään, arvioi Laurinen.

Lumipeite ei leviä Käsivarresta etelään, sillä lämpötilat pysyttelevät reippaasti nollan yläpuolella.

– Maanantai-illan ja ensi yön aikana laaja matalapaine leviää Suomeen, mutta sekään ei merkitse merkittävää viilenemistä, Laurinen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla ollaan vielä kaukana talven pakkaslukemista, sillä tänään Helsingin Kumpulassa ja Espoon Tapiolassa on mitattu 14 asteen lämpötila ja lähes yhtä paljon myös Kaisaniemessä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Laurinen muistuttaa lunta toivovia siitä, että aikaisempinakaan vuosina Helsingin seudulla ei lokakuun alussa ole nähty lumipeitettä.

– Tilastojen mukaan ensimmäinen lumi sataa maahan yleensä vasta marraskuun puolivälin jälkeen.

– Jos ilma kuitenkin viilenee, öiseen aikaan tienpinnoilla voi esiintyä vaarallista liukkautta.

Kylmä ilmamassa valtaa Suomen loppuviikolla! Kylmyys tuo myös lumisateita Pohjois-Lapista kohti etelää. Torstain aikana lunta on ennustettu jopa Pohjois-Karjalan ja Kainuun seudulle. #forecasuomi#sääpic.twitter.com/XM4l4j0N5l — Foreca Suomi (@forecasuomi) 30. syyskuuta 2019