Muistatko? Estonian kuolonuhrit asetettiin valkoisiin tuokkosiin, jotka keksi suomalainen rikosylikomisario – "Nyt niitä on lentoasemilla"

Eläkkeellä oleva lohjalainen rikosylikomisario Harri Rahikka esittelee kuvaa murheellisesta miinalaivan kannesta, jossa Estonian uhreja on asetettu vainajia kunnioittaviin Rahikan itsensä ideoimiin ”tuokkosiin”. Jukka Nurmilaakso

Jukka Nurmilaakso

Kun suuronnettomuuksien tutkintalautakunnan sihteeri Pirjo Valkama-Joutsen 28. syyskuuta 1994 kello viiden aikaan aamuyöllä puhelinsoitollaan herätti silloisen Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Harri Rahikan, tämä tiesi heti, että kyse ei ole harjoituksesta. Risteilyalus Estonia oli todella uponnut.

– Lähdin siitä paikasta työpaikalle suunnittelemaan, ketkä menevät Turkuun, ketkä Hankoon ja mitä ylipäätään nyt tehdään. Sitten siirryin itsekin Turkuun, jossa oli melkoinen hässäkkä. Erityisesti tiedottaminen piti saada kuntoon, koska oli valtava määrä vainajia ja valtava määrä tietoa kaipaavia omaisia, Rahikka sanoo Länsi-Uusimaan haastattelussa.

Laivaturmassa menetti lopulta henkensä 852 ihmistä. Kuolonuhreista kymmenen oli suomalaisia.

– Tapahtuman vakavuus oli selvillä jo silloin heti aamuyöllä.

Rahikka oli KRP:ssä tottunut siihen, että kuolema on työssä lähes aina läsnä. Estoniassa mittasuhde oli kuitenkin jotakin uutta.

– Totta kai tuntui pahalta, mutta työssähän siinä oltiin. Enkä itse joutunut esimerkiksi siirtämään vainajia, hän kertoo L-U:lle.