Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Ylioppilaskokeita arvostellaan epäreilusti – tällä tavoin korkeat arvosanat vaikuttavat palkkaasi

Opiskelijavalinta ylioppilaskirjoitusten nykyarvosanojen perusteella ei ole täysin perusteltua, todetaan Aalto-yliopiston ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen uudessa tutkimuksessa.

Ylioppilaskirjoitusten arvosanoilla on pitkän ajan vaikutuksia opiskelijoiden tulevaisuuteen. Hienojakoisempi arvosteluasteikko tekisi opiskelijavalinnasta nykyistä reilumman.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ylioppilaskirjoituksissa hyviä arvosanoja saaneet opiskelijat kouluttautuvat korkeammalle ja menestyvät keskimääräistä paremmin työmarkkinoilla.

Korkeampi arvosana johtaa useammin yliopistokoulutukseen ja kasvattaa ansiotuloja iän karttuessa yhä enemmän.

Esimerkiksi 35-vuotiaana korkeamman yo-arvosanan vaikutus ansiotuloihin on jopa 1,5 prosenttiyksikköä, ja 45-vuotiaana vaikutus on kaksinkertainen. Korkeampi koulutus selittää vain noin 60 prosenttia havaitusta vaikutuksesta tuloihin.

Ylioppilaskirjoitusten nykyinen arvosana-asteikko tuhlaa tutkimuksen mukaan paljon informaatiota, jota voitaisiin hyödyntää opiskelijavalinnassa. Hienojakoisempi asteikko vähentäisi arvosanarajoihin liittyvää epätasa-arvoa.

– Kun todistusvalinta tulee opiskelijavalinnan normiksi, korostuu arvosanojen merkitys entisestään. Korkeamman arvosanan saaminen voi tulla niin tärkeäksi, että ylioppilaskokeiden uusiminen lisääntyy radikaalisti,pohtii tutkimukseen osallistunut tohtorikoulutettava Artturi Björk

– Näin menetetään osa todistusvalintaan siirtymisen hyödyistä eli nopeampi siirtyminen lukiosta korkeakouluun.